Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Публичен КАТ

КАТ в България е проблемен орган. По няколко причини.

1. Липса на ресурси. МВР има структура от над 60000 човека. Но КАТ са незначителна част от тях. Дисперсия.

2. Ниско заплащане. Корупция.

3.  КАТ са орган, който установява нарушения, но не ги предотвратява. Просто пример, служители на КАТ могат да се намират в непосредствена близост до натоварено кръстовище с неработещ светофар, но те нямат задължението да регулират движението там в този случай. Те обаче веднага биха се намесили при инцидент или нарушение. Грешни прерогативи.

Разбира се, има още множество проблеми, но някои фундаментални имат решение. Например корупцията, може да се реши чрез приспадане на процент от глобите за този, който ги издава. Това би решило проблемът отчасти. Защото това ще задълбочи проблемът с прерогативите. Глоби се издават само при нарушения.

Този модел, обаче, би могъл да работи в по-голям мащаб. Има немалък брой шофьор, които работят предимно/само на територията на България. Градски/междуградски транспорт, таксиметрови услуги. Това са хора, които са свидетел на съвкупността на един друг проблем-вредната култура на шофиране. Представете си такова решение:

1. Всеки един професионален шофьор желаещ да се включи във въпросната програма, минава курс за обучение, който да му помогне да установява нарушения на правилника с почти 100% сигурност.

2. Технически се оборудват автомобилите, които тези шофьори оперират с видео-регистратор с GPS и криптиране на информацията така, че манипулации да не са възможни.

3. При забелязано нарушение шофьорът просто натиска бутон който запазва последните няколко минути видео запис от регистраторът, на които нарушението е явно, нарушителят е видим.

4. Материалът се праща електронно в КАТ, придружен с координатите от GPS-а и описание на нарушеното правило.

5. Електронно фиш се праща на собственикът на превозното средство с което е извършено нарушението. При желание за оспорване ищецът ще трябва да оспорва видео материал, а не устно свидетелство.

6. Процент от стойността на всяка глоба при констатирано нарушение, отива при този, по чийто материал е издадено наказателното постановление.

Представете си тази система, работеща във всеки автобус или тролейбус на градския транспорт, всяко маршрутно или обикновено такси, всеки камион, микробус. Самата система има заложени предизвикателства с обработката на материалите, оспорване на нарушенията, мотивация на констатиращите и контрол на контролът. Всички те имат лесни решения заради чистия мащаб на приложението. Корупцията би била невъзможна. Дори някой да им неблагоразумието да се опита да я осъществи, той не може да е сигурен, че например в гъстия градски трафик няма поне още един регистрирал нарушението. Това премахва всякаква мотивация у нарушителят да кооперира при поискване на подкуп.

Превенцията би била възможна благодарение на масовостта на професионалния транспорт и потенциалът всеки такъв да е регистратор на нарушения.

Това би освободило ресурсът на КАТ за по-важни прерогативи. Решава и проблемът с дисперсията. Остава само да има правителство, което да иска да реши проблемите, а не да измисля аргументи в защита на това, защо те са нерешими.

  1. Филип Петров каза :

    Основният проблем на КАТ, а от там на цялото общество, което е на пътя, е, че “събираемостта на глобите е под 30%”. Преведено на прост език: има начин хич на не си плащаш глобите и не е труден. От там насетне всичко пропада.

Добави коментар