Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Летящият воайор

Повечето хора вече са виждали и са запознати с частните летателни апарати, които могат да носят и средства за запис и предаване на аудио-видео данни в реално време. Ако не сте, вижте тук:

Колко време, според вас, преди напълно да загубите правото си на лично пространство и неприкосновеност? Вие не притежавате въздушното пространство пред прозореца си или над къщата си. Можете да бъдете наблюдавани или подслушвани по всяко време. Щорите няма да ви осигурят интимно пространство. Инфрачервените камери могат да осигурят много по-детайлен образ, от чистото оптично наблюдение на видимия спектър през стъклото. Да кажем, че ще изолирате и с някакъв поглъщаем материал дори стените си. Можете да откупите личното си пространство и на цената на електроника, която активно следи за такива апарати и смущава работата им. Ще стане стандарт, по същият начин, по който ни накараха да смятаме за нормално да имаш антивирусен софтуер дори на телефона.
А кога точно ще имате свободата, да погледнете през прозореца си, без да се чувствате наблюдавани? Ами ако държавата в която живеете, реши да експлоатира такива апарати чрез вътрешното си министерство и по закон ви задължи да нямате такава защита? Ако всеки опазващ личното си пространство бива заклеймен, като потенциален, потаен, криминален “елемент”?

Ще имате лична свобода, колкото и филмовите звезди, чиито откраднати голи снимки бяха публикувани наскоро. Бъдете сигурни, че безкористната употреба е нещо, което ще бъде опорочено от човешката природа. Много, много скоро. За краткото време, което ни остава преди това да се превърне в истински проблем, трябва да помислим как да се предпазим. За мен е просто. Не можем да регистрираме всеки любителски летателен апарат. Глупаво би било и да забраним употребата на радио управляеми летателни апарати за развлечение. Ние не искаме да забраняваме сами на себе си нещата, които една група хора опорочава за собствена изгода. Можем да настояваме за закон, който забранява такива апарати във въздушното пространство на жилищните сгради. Използването в забранените пространства да се криминализира. Също така законът трябва да дава права на всеки да се предпази, както от нахлуване вкъщи. Свалянето на такъв апарат на място забранено за полети трябва да е ненаказуемо, стига това да не застрашава животът и собствеността на трети лица. Мислете. Време е.

Добави коментар