Блог за сепукисти

Съзнателен избор

ACTA, SOPA, PIPA – съкращенията на свободата

Вече би трябвало да са ви известни тия абревиатури. Известно ви е и какво са предназначение да правят проектозаконите, които представляват. Смея да твърдя, че при всеки от вас, макар и малко подсъзнателно, е възникнала една мисловна нишка:
“Правителството би трябвало да се грижи за популярния интерес. Нито аз, нито приятелите ми и познатите ми имаме интерес да бъдем контролирани и репресирани така. Всъщност, не познавам никой, който да иска тия закони да влязат в сила. Моите приятели също не познават. Самите закони звучат ненатурално, никой нормален човек не би трябвало да иска такова ограничение на свободата. Ние сме мнозинството! Тогава как някакво незнайно малцинство има силата да ни налага правилата си?”
Вие със сигурност можете да се уверите, че този въпрос философски е занимавал немалко хора по света. Те са обмислили алтернативни системи за управление, които са проектирани да се справят с този парадокс. Те обаче не се изучават в средното образование. Децентрализирани системи за управление. Такива, които са хармонични с масовия и натурален човешки интерес. Такива, които въвличат всеки способен да мисли в управлението, без икономически или социален ценз. Чували ли сте? Можете ли да назовете поне една? Няма да намерите една събирателна статийка във Википедия, която да отговори на конкретния въпрос, обаче. Стана ли ви интересно? Търсете!
Със сигурност можете да намерите информация за това, как сегашната демократична система е най-добра, защото разчита на гласът на мнозинството. И със сигурност навсякъде ще бъде пропуснат фактът, че това мнозинство има правото да използва гласът си само веднъж, на края на всеки мандат. Всъщност текущите решения се взимат от т.нар. представители на мнозинството. Мнозинството реално няма глас в текущата политика.
Представителите от своя страна са продукт на самото общество, което ги е избрало. Те имат достъп до публичните ресурси и права да ги разпределят. Вие как мислите, ако стоите пред рогът на изобилие и имате възможност да помогнете на себе си и близките си без да има лоши последствия щяхте ли да се въздържите? Сега си помислете, че цял живот сте обучавани на агресивна конкуренция и стремеж към практически неограничено натрупване на ресурси(пари го наречете, ако искате). Смятате ли, че пред вида на това неустоимо конкурентно предимство вие ще се откажете да го ползвате в полза на “социална справедливост”? Същите изкушения стоят пред всяко управляващо малцинство на земята и моделът никога не се проваля. Представителите на централната власт са хора, те ЩЕ и СЕ възползват от безнаказано отклоняване на публични ресурси в своя полза. Но не защото са зли по природа, а защото системата за управление позволява. Защото ние им връчваме правата. Защото ние искаме да сме на тяхно място. Такива са ценностите. Такова е образованието. Такава е човешката природа.
Модерния свят е пълен с парадокси. Като този. Тормози ме и един друг. Изконен и публичен е стремежът на хората към щастие. Това е кредото на цялото човечество. Тогава защо биваме обучавани да правим пари, но не и да търсим и намираме това, което ни прави щастливи?

  1. ACTA, SOPA, PIPA – съкращенията на свободата каза :

    […] ACTA, SOPA, PIPA – съкращения&#109… via Блог за сепукисти by sepuko on 1/29/12 […]

Добави коментар