Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Да блокираме бензиностанциите..? Ох, бедни ми глупаци…

Покачването на цената на горивата кара средния българин да си мисли за протест. Протестът е на база това, че цените на дребно са резултат от спекула, монопол и картелни споразумения, а не от свободен пазар в натурална конкуренция.
Какво е решението? В общи линии малко слабоумен DOS attack, много хора ще се наредят пред бензиностанциите за да заредят минимално количество гориво. Това трябва да доведе до понижаване на цените, защото търговците няма да могат да осъществят нормалния си оборот.
Какво прави впечатление? Планът е първосигнален. Планът е построен с никаква теоретична обосновка. Планът има грешни очаквания.
Какво може да постигнат тия действия? С малко думи-повишение на цените на дребно. Защо? Няколко причини:

1. Предлагането на пазарът ще остане на същото равнище. Никой няма да построи допълнителни бензиностанции, само за да преодолее тази малка изгъзица.

2. Бензиностанциите от които човек може да зареди ще станат по-малко, следователно търсенето при същото предлагане ще скочи.

3. Търговците, приемайки множество заявки при които добавената цена на горивото не оправдава разходът по обслужване на заявката, ще включат увеличения разход в цената.

4. Изкуствено се създава оскъдица на ресурсът. Най-натуралния механизъм за справяне с дисбалансът на търсенето и предлагането е цената. Тя ще скача нагоре до тогава, докато търсенето и предлагането са в баланс.

Не вярвам тия, които са измислили тоя план да прочетат моята скромна статийка, пък и не мисля че имат мозъчния капацитет да я осмислят. Но ако могат поне буквалистично да взимат нещата ето какво трябва да направят бедните глупаци за да постигнат целта си:

ПЕШЕХОДСТВАНЕ! Да! Оставете колата на паркинга пред блока. Ползвайте си краката, особено ако живеете на по-малко от 2-3 км. от работа. Това е около половин час ходене пеша. Ползвайте колело, ако сезонът позволява. Да, ако живеете на до 6-7 км. от работа, това ви дава отново средно половин час за да пристигнете. Ползвайте градски транспорт. За всякакви разстояния по-големи от 7-8 км. Защо не? Ако повечето от нас престанат да ползват личните си автомобили, градския транспорт ще е по-свободен да изпълнява графика си навреме и без закъснения. Ще има също така и златната възможност да е ритмичен. Това всичкото рязко ще понижи търсенето на гориво. Търговците, тъйкато все пак работят със складови наличности ще се видят принудени да свалят цените. До тогава, когато баланс има между търсенето и предлагането. Светна ли ви!?

 1. Светослав Трайков - Слави каза :

  Сега остана само да излезнат и да протестират и срещу високия магнитуд на земетресенията в Япония :))

 2. sepuko каза :

  Единственото хубаво нещо в цялата работа е протестът сам по себе си, начинът по който се прави е тъпоумен… И тъпо е да се иска от правителството да регулира цените, изкуствената намесата на свободния пазар създава стимули за черен пазар. Но протестът е нещо добро, особено ако е направен умно. Не съм съгласен с теб.

 3. Филип Петров каза :

  Спрете с тази глупост “свободен пазар”. Само губившите в бизнеса си мислят, че играят на такъв. Свободен пазар и “пазарна икономика” няма. Не и при горивата. Кранчето там на международно ниво е едно, а “свободното” на пазара е само в самоизяждането на дребно. То НЕ е проблема. Никога. Винаги проблемът е някъде там горе.

 4. sepuko каза :

  Фил, ти и ти ги ръсиш едни, като активиста на ГЕРБ по-горе… Даже, честно казано, не разбирам какво точно си писал.

 5. почивка малдиви каза :

  И какво стана в крайна сметка-постачкувах ме си, но горивата си растат. Извода-няма смисъл от стачки!

Добави коментар