Блог за сепукисти

Съзнателен избор

…когато фалшива новина се превърне в закон на републиката макар и за ден

Попадна ми една нелепа “новина“, която е по-скоро наблюдение на събития от последните дни. “Труд” публикува в модерния напоследък вестникарски стил на свършен факт за подадени предложения на правителството. Става въпрос за предложение да се въведе глоба в размер 400 лв. в случай, че водач се опитва да кара по републиканската пътна мрежа със стара винетка. Това някакси се трансформира в предложение да се налага глобата дори ако имаш винетка за настоящия период но не си отлепил старата. След това от въпросния стил бива произведено “Плащаме 400 лв. за неотлепена стара винетка” вместо “Подадено е предложение да се въведе глоба за каране със стара винетка” и това заглавие бива подето на други медии. Всички се навиват едни други, бързат да отразят вместо да проверят и накрая дори служителите на КАТ почват да вярват без да са получили официални инструкции. Чудели се по кой точно закон трябвало да налагат глоби но били уверени, че трябва.
Накрая шефът на пътната агенция се произнася, че това е пълна простотия и ще има уволнения ако някой вземе, че “спази” мнимия закон.

Потресаващ е фактът, че медиите в тази страна са толкова кохерентни в маниакалното си усилие да заблуждават аудиторията си. Дезинформация чрез изкривяване на истината, а не чрез потапянето и в океан от маловажна информация.

  1. Филип Петров каза :

    Не, толкова си могат. Не ги съди прибързано. Чак такава конспирация няма. Понякога е по-лесно да назначиш глупак, отколкото да плащаш и корумпираш интелигентни хора.

Добави коментар