Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Гласът на паниката и глупостта

Чудя се кога някой дебил ще ревне, че гръцките банки са ненадеждни и хората трябва да спасят депозитите си докато е време. Представете си го. След като един тъп слух едва не запали пожар в ПИБ. При всекидневно отразяваното поведение на гръцката макроикономика, едно магаре да ревне, че банката му панически смуче активи и ги хвърля към централата и кризата е избухнала като бомба и в България. Тъй като България разполага не с 300, а с точно 27 банки, представете си какво би представлявало да изкараме двама (Емпорики и Пиреос) от тия играчи… 7,(407)% от банковия сектор в България се изпарява, останалото от тоя сектор ляга за да умре, койзнаеколко бизнеси фалират, държавата банкрутира(40 000 лв гаранция на депозит, за една банка-ОК, но за две?) и всички играем ръченица под звуците на просешка тояга удряща ту скъсан тъпан, ту тъпанарът надуващ гайдата за нестабилните гръцки банки.

 1. Божо каза :

  Таа, к’во викаш?
  Гръцките банки нестабилни ли са?

  😛 😀

 2. sepuko каза :

  “Цар Троян има магарешки уши!”

 3. go_fire каза :

  Нещо не разбрах тоя коментар. Първо точно тия двете за разлика от ПИБ не минават за големи и гътането им би имало не особено голям ефект и съвсем не тип домино, но такава постановка е само теоретична. Виж доста би блеснало в небето, ако се събори третата по големина – ОББ, ама и това е сферата на фантазиите, защото и тя и майка ѝ са по-добре от когато и да било. Второ Емпорики вече не е гръцка. Трето ПИБ се спаси да, ама с две инжекции по милиард от БНБ, искам и аз.

 4. sepuko каза :

  Всяка банка има значение, банките обменят и търгуват с ресурси, а също и държат немалко задължения една към друга. Когато имаш междубанков трансфер от сметка в сметка на десет милиона лева, да не мислиш, че от банка А тръгва един камион с пари към банка Б? Не, обменят се обещания за задължение и на определени периоди балансът се изравнява по споразумение, може и в кеш(реално с камиончетата). Ако една банка не може да обслужи задълженията си към всички останали… Твърде крехко положение особено в условие и на криза.

Добави коментар