Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Глобално Затъмнение! Global Dimming!

Това не е ново явление, Глобалното Затъмняване е феномен, който се развива от зората на индустриализацията и употребата на фосилни горива. Ефектът му в последните десетилетия, обаче, е все по-осезаем и значим. Феномен, с който хората не са запознати изобщо, за разлика от малко или много познатия Парников ефект. Глобалното Затъмняване, това е злото, което на практика се бори със злото на Парниковия ефект. Искам да ви запозная с феноменът чрез превод на транскриптът на филмът на BBC от 2005-а година наречен Global Dimming (заповядайте торент http://extratorrent.com/torrent/751657/BBC+Horizon+-+Global+Dimming.html ) . Ще ми се да имах умението на съставящите научнопопулярни филми в BBC да слагам точно ударение върху проблемите, но не би. Пък и нека не се опитваме да измислим топлата вода пак, нека я ползваме. И все пак нека дам едно кратко резюме за хората, които нямат или не желаят да отделят време за да се информират от извора:

 1. Що е Глобално Затъмнение? – Това е ефект при който тоталното количество слънчева светлина достигаща земната повърхност намалява.
 2. Как е открит ефектът? – Открит е благодарение на събирани данни относно изпарението на водата в последните 100 години, а също и благодарение на преки замервания на слънчевата светлина в Израел и Германия.
 3. Колко силно е въздействието? – Спад на пряката слънчева светлина от 9% в Антарктика, 10% в Съединените Щати и почти 30% в Русия, около 16% в части от Британските острови.
 4. Защо не мръзнем в резултат? – Заради парниковите газове, които улавят топлината.
 5. Как става? – Замърсяването на въздухът с твърди частици в резултат на изгаряне на фосилни горива само по себе си блокира слънчевата светлина. Много по-силен е ефектът от това, че тези частички стават кондензационни ядра за много по-малки капчици в облаците, които не са валежни, но ги превръщат в голямо огледало.
 6. Какъв е ефектът? – охлаждането на определени области на земната повърхност, суша или океан пряко влияе на климатичните системи. Например би могло да спре изцяло валежите в огромни райони.
 7. Засяга ли ни? – Да, спад в слънчевата светлина има и над източна Европа, при това немалък.
 8. Взимат ли се мерки? – Да, взимат се и в това е уловката-оказва се, че това е опасно когато не е комплексна мярка. Да се борим с Глобалното Затъмнение отделно от Глобалното затопляне е укъсяване на фитилът на последния.
 9. Защо? – прочетете по-надолу…

Разказвач (Джак Форчън): Това е филм, който настоява за действие.Той разкрива, че ние значително сме подценили скоростта с която климатът ни се променя. В сърцевината му е един смъртоносен, нов феномен. Такъв, какъвто учените до скоро отказваха да повярват, че съществува.  Но може вече да е довел до изнемогване от глад на милиони. Програма Хоризонт(BBC) разкрива за пръв път силата на това което учените наричат Глобално Затъмняване.

Разказвач: Дванадесети Септември 2001-а, последиците от трагедията… Докато Америка скърби, времето над цялата страна е необичайно хубаво. На осемстотин мили на запад от Ню Йорк, Медисън, Уисконсин, климатолог на име Дейвид Травис е на път за работа.

Др. Дейвид Травис (Уисконски Университет, Уайтуотър): Около 12:00, по-късно през деня докато кормувах към работа, забелязах колко синьо и ясно е небето. Първоначално не помислих за това, след това осъзнах, че небето е необичайно ясно.

Разказвач: В продължение на 15 години Травис е изследвал очевидно мъглява тема, дали кондензационните следи оставени от летателни апарати имат значителен ефект върху климатът. В резултат от 11/9 целия въздушен флот на Съединените Щати е заземен и Травис най-накрая има шанс да научи.

Др. Дейвид Травис: Беше сигурно, знаете ли, че един от малките позитиви на тази трагедия ще бъде шансът да се направи изследване, което да се надяваме няма да се повтори.

Разказвач: Травис подозира, че заземяването може да има малък, но забележим ефект върху климатът. Но това, което наблюдава е едновременно непосредствено и драматично.

Др. Дейвид Травис: Открихме, че температурния диапазон в тези три дни се увеличи с малко над 1 градус по Целзий. Трябва да разберете, че от перспективата на лаик това не звучи много, но от перспектива на метеорологията това Е много.

Разказвач: Един градус за само три дни, никой никога не е наблюдавал такава голяма климатична промяна да се случва толкова бързо. Това е нов вид климатична промяна. Учените я наричат Глобално Затъмняване. Преди две години повечето от тях никога не се чували за това, въпреки това вярват, че Глобалното Затъмняване може да значи, че всичките им предсказания за бъдещето може би са грешни. Следата, която ще доведе до откриването на Глобалното Затъмняване е открита преди около 40 години в Израел от млад английски имигрант нарече Гери Стенхил. Като опитен биолог, Гери получава работа като помощник в проектирането на системи за хидро-мелиорация. Задачата му е да измери колко силно пече слънцето над Израел.

Др. Джералд Стенхил (Агрономска Изследователска Организация, Израел): За тази работа беше важно да измерим слънчевата радиация, защото това е факторът определящ нуждата на посевите от вода.

Разказвач: В продължение на година Гери събира данни от мрежа светоизмервателни уреди; резултатите са близки до очакваните и са използвани за проектирането на националните напоителни системи. Но след двадесет години, през 80-те Гери решава да повтори измерванията си за да провери дали все още са валидни. Това, което открива го втрещява.

Др. Джералд Стенхил: Ами бях изумен да открия, че има сериозно намаление на слънчевата светлина над Израел. Всъщност, ако сравним по-ранните измервания правени през 50-те със съвременни това ще покаже спад от 22% на брутната слънчева светлина, това наистина ме изуми.

Разказвач: Спад от 22% на слънчевата енергия е просто много. Ако беше вярно, то със сигурност израелците би трябва да мръзнат. Би трябвало да има някаква грешка. И така когато Гери публикува резултатите си те просто биват игнорирани.

Др. Джералд Стенхил: Трябва да кажа, че публикациите нямаха какъвто и да е ефект върху научната общност.

Разказвач: В действителност Гери не е бил единственият учен забелязал спад на слънчевата светлина. В Германия, млад дипломиран климатолог на име Бите Липерт открила, че същото се случва и в Баварските Алпи.

Др. Бите Липерт (Ламон-Доърти Земна Обсерватория): Бях същата, скептична като всеки друг климатолог. Но тогава видях същите резултати и в Германия, затова му повярвах.

Разказвач: Германия, Израел, ами останалия свят? Работейки независимо един от друг, Липерт и Стенхил започнали да ровят в публикации, журнали и метеорологични записи по света. И двамата достигнали една и съща, невероятна история. Между 50-те и 90-те години на 20-и век нивата на слънчева енергия достигащи земята са отбелязали спад от 9% в Антарктика, 10% в Съединените Щати и почти 30% в Русия. Около 16% в части от Британските острови. Това е наистина глобален феномен и Гери му намира подходящо име-Глобално Затъмняване. Отново, реакцията на другите учение е на тотално неверие.

Др. Джералд Стенхил: Научната общност очевидно не беше готова да се справи с фактът, че феноменът Глобално Затъмняване съществува.

Разказвач: Разбира се, за скептицизмът има и добри причини. По-малко енергия от слънцето би трябвало да охлажда планетата. Въпреки това учените знаели, че Земята става по-гореща. Защото въглеродният двуокис и други парникови газове, които изпускаме акумулират все повече топлина в земната атмосфера и причиняват Парниковият ефект.

Др. Бите Липерт: Реакцията на приятелите ми срещу работата ми и тази на Стенхил беше “Господи, това наистина е крайно, вие противоречите на Парниковия ефект. Вие знаете ли колко милиарда долара сме изхарчили за изследване на Парниковия ефект, а ти и това старче ни противоречите!”.

Разказвач: И така Липерт и Стенхил са широко отхвърлени. Но Глобалното Затъмнение не е бил единствения феномен несъвместим с Парниковия ефект. В Австралия двама биолози, Майкъл Родерик и Греъм Фаркуар са заинтересувани от друг парадоксален резултат-спадът на нещо наречено “скорост на легенно изпарение”

Проф. Греъм Фаркуар (Национален Австралийски Университет): Нареченмо е “легенно изпарение” защото се мери изпарението от леген. Всеки ден, по целия свят хората излизат сутринта и виждат колко вода трябва да добавят към един леген за да го върнат на нивото от предната сутрин. Простичко е.

Разказвач: В някои места агрономите са изпълнявали тази скучна, ежедневна задача повече от сто години.

Проф. Греъм Фаркуар: Дългосрочните измервания на легенното изпарение са тези, които му дават истинска стойност.

Др. Майкъл Родерик (Национален Австралийски Университет): И фактът, че са правили едно и също всеки ден със същият инструмент.

Проф. Греъм Фаркуар: Да, заслужават медал. Всеки от тях.

Др. Майкъл Родерик: Да.

Разказвач: Десетилетия наред никой не обръщал внимание на измерванията на легенно изпарение. Но през 90-те учените забелязали нещо странно-скоростта на изпарение спадала.

Проф. Греъм Фаркуар: Има очевиден парадокс в това, че скоростта на изпарение спада, но глобалната температура се покачва.

Разказвач: Това е било загадка. Повечето учени се обосновавали, че подобно на тиган върху печка, увеличаването на глобалната температура би трябвало да увеличи скоростта на изпарение Но Родерик и Фаркуар изчислили, че температурата не е най-важният фактор за легенното изпарение.

Др. Майкъл Родерик: Ами оказа се, че ключовите показатели за легенното изпарение са слънчевата светлина, влацността и вятърът. Но в действителност слънчевата светлина е доминиращият фактор.

Разказвач: Те открили, че всъщност енергията на фотоните достигаща водната повърхност, същинската слънчева светлина, е това, което изпраща водните молекули в атмосферата. И така те също достигнали до невероятно заключение.

Др. Майкъл Родерик: Знаете ли, ако легенното изпарение спада, може би и слънчевото греене спада.

Разказвач: Наистина ли спадът на легенното изпарение е доказателство за Глобално Затъмнение? Някъде в журналите, те почувствали че трябва да има твърди цифрови данни които да свържат нещата.

Др. Майкъл Родерик: И един ден по случайност, трябваше да отида до библиотеката и да намеря статия от раздел “Природа”. Също като вас и аз не успях да я намеря. Само хвърлих един поглед по нещата и намерих статия озаглавена “Изпарението губи силата си”. В нея се докладваше за спад на изпарението в Русия, Съединените Щати и Източна Европа. И там в измерванията те казаха, че от легените се е изпарила средно 100 мм по-малко вода за последните 30 години.

Разказвач: Майк знае колко слънчева светлина е нужна за да се изпари 1 мм вода. Той съпоставя наборите от данни, спадът в изпарението и спадът на слънчевата светлина.

Др. Майкъл Родерик: И така просто правиш сумата наум. Сто милиметра вода по-малко изпарение в легена, два и половина мега Джаула, и така два пъти и половина по сто е 250 мега Джаула. И това в действителност е това което руснаците са измерили относно спадът на слънчева светлина в последните 30 години. Беше невероятно.

Разказвач: Било е същото и в Европа и САЩ. Спадът в изпарението точно е отговарял на спадът в слънчевата светлина докладван от Бите Липерт и Гери Стенхил. Две напълно независими наблюдения с едно и също заключение. Въпреки, че е изглеждало невероятно, вече е нямало съмнение в Глобалното Затъмнение.

Др. Бите Липерт: Изведнъж, видите ли, “о, Господи, светът се затъмнява” и изведнъж почваш да виждаш “о, боже, това наистина има голям ефект”.

Проф. Греъм Фаркуар: Трябваше да има затъмняване в Европа, Америка и Русия, това е на глобално равнище. Помислихме си, че това е наистина важно, защото спадът беше наистина голям. Това беше МНОГО на глобално равнище.

Разказвач: Но какво го е причинило? Учените знаели, че на самото Слънце нищо му нямало. Виновникът би трябвало да е на Земята. И докато търсели улики те били на път да открият друго тревожно откритие. Глобалното Затъмнение е гибелно. То може да е било отговорно за едни от най-лошите климатични катастрофи в модерно време, отговорно за глад и смърт в библейски пропорции. Глобалното Затъмнение щяло да удари отново.

Разказвач: Малдивите, нация от хиляди малки островчета в средата на Индийския океан, наскоро ударена от Азиатското цунами. Там, Верабадран Раманатан, един от водещите климатолози в света за пръв път започнал да разплита мистерията на това какво причинява Глобалното Затъмнение. Той за пръв път забелязал спад на слънчевата светлина върху огромни региони от Тихия океан в средата на 90-те.

Проф. Верабадран Раманатан (Калифорнийски Университет): Ама ние не знаехме по това време, че това е част от много по-голяма глобална картина, но аз знаех че трябва да разберем какво го причинява.

Разказвач: Раманатан е бил сигурен в едно нещо, че големият спад на слънчевата светлина достигаща земята трябвало да има нещо общо с промяна в земната атмосфера. Имало един очевиден заподозрян.

Проф. Верабадран Раманатан: Почти всичко, което правим за производство на енергия, причинява замърсяване.

Разказвач: Изгарянето на горива не произвежда само невидимите парникови газове причиняващи Парников ефект. То също така произвежда видимо замърсяване, микроскопични летливи частички сажди и други замърсители. Това причинява и смогът около градовете. И така Раманатан се чудил: Възможно ли е това замърсяване да причинява Глобалното Затъмняване? Малдивите били перфектното място да се разбере. Малдивите изглеждали незамърсени, но в действителност северните острови са на пътя на течение носещо замърсен въздух от Индия. Само Южният връх от дългата верига острови се наслаждава на чист въздух идващ чак от Антарктика. Така чрез сравнение на северните с южните острови, Раманатан и колегите му щели да успеят да видят какъв ефект има замърсяването върху атмосферата и слънчевото греене. Проект ИНДОЕКС, както бил наречен, бил мултинационално усилие. В продължение на четири години всяка възможна технология е била използвана за да измери и наблюдава атмосферата над Малдивите. ИНДОЕКС струва 25 милиона долара, но дава резултати и те изненадват всички.

Проф. Верабадран Раманатан: Зашеметяващата част от експериментът беше замърсеният три километров слой, който намаляваше слънчевата енергия достигаща океана с повече от 10%.

Разказвач: 10 процентен спад в слънчевата светлина означавало, че замърсяването с твърди частици е много по-голямо отколкото някой си е мислил, че е възможно.

Проф. Верабадран Раманатан: Нашите модели ни показваха, че човешкият принос в Затъмнението е около половин-един процент. Открихме 10 пъти по-големи стойности.

Разказвач: ИНДОЕКС показва, че самите частици блокират една част от слънчевата светлина, но много по-значително влиянието им върху облаците. Те ги превръщали в огромни огледала. Облаците са съставени от капчици вода. Те се образуват само когато водните пари в атмосферата кондензират по повърхността на натурално летливи частици, обикновено полени или морска сол. Растейки, капчиците евентуално стават толкова тежки, че падат като дъжд. Но Раманатан открил, че замърсеният въздух има много повече частици от чистия, частици прах, сажди и серен двуокис.

Проф. Верабадран Раманатан: Видяхме 10 пъти повече частици в замърсения въздух в северните Малдиви в сравнение с южните.

Разказвач: В замърсеният въздух милиарди летливи частици причинени от човешка дейност предоставяли 10 пъти повече кондензационни ядра около които да се формират капчици. Така замърсените облаци съдържали много повече капчици, всяка от които много по-малка от натуралните. Много и по-малки капчици отразяват много повече слънчева светлина отколкото по-малко, но по-големи. И тъй замърсените облаци отразявали повече светлина обратно в космосът, блокирайки слънчевата топлина.Това било причината за Глобалното Затъмнение.

Проф. Верабадран Раманатан: Значи Глобалното Затъменние, което ние наблюдавахме в северния Индийски океан беше причинено от една страна от самите частички, екраниращи слънчевата светлина, а от друга страна те правеха облаците по-светли. Та тази коварна група от сажди, сулдати, нитрати, прах и каквото там се сетите, нанасяше двоен удар с Глобално Затъмнение.

Разказвач: Когато разгледал сателитните снимки, Раманатан открил, че същото се случва по целия свят. Над Индия. Над Китай. Над Китай и разпростиращо се над Тихия океан. Над западна Европа… разпростиращо се над Африка. Над Британските острови. Но когато учените започнали да изследват ефектът от Глобалното Затъмнение, те открили едно от най-тревожните открития. Тези, по-отражателни облаци можели да изменят моделът на световните валежи. С трагични последствия.

Новинарски репортаж – Майкъл Бърк: Дон, с първите лъчи на слънцето пробиващи нощният студ на равнината отвъд Корум се осветлява глад в библейски пропорции, сега в 20-и век. Това място, казват работниците, е най-близкото до адът на земята.

Разказвач: През 1984-а Етиопската гладна криза изуми светът. Била е причинена отчасти от десетилетна суша през цела под-Сахарска Африка, регион познат като Сахел. А години наред там летните дъждове са валяли. На времето учени са отдавали сушата на преексплоатирането на земите за паша и лошото управление. Но сега има доказателства, че истинския виновник е Глобалното Затъмнение. Живителната сила на Сахел са сезонни мусони. През по-голямата част от годината е сухо. Но всяка година топлината на слънцето сгрява океана на север от Екватора. Това формира дъждовния пояс който се формира над Екватора на север, донасяйки дъждове над Сахел. . Но в продължение на близо двадесет години пред 70-те и 80-те тропическия дъждовен пояс не успява да се отмести на север – така Африканския мусон се проваля. За климатолози като Леон Ротщайн изчезването на дъждовете е било загадка от дълго време. Той можел да види, че замърсяване от Европа и северна Америка бива издухано през Атлантика, но всички климатични модели показвали, че това би трябвало да има много малък ефект върху мусонът. Но след това Ротщайн решил да види какво ще стане ако вземе откритията от Малдивите предвид.

Др. Леон Ротщайн (CSIRO Атмосферни Изследвания): Това което открихме в нашия модел е, че когато допуснахме замърсяване от Европа и северна Америка да повлияе свойствата на облаците в северното полукълбо, те почват да отразяват повече слънчева светлина обратно в космосът и това охлаждаше океанът в северното полукълбо. За наша изненада резултатът от това беше, че тропическия дъждовен пояс се отмести на юг към южното полукълбо отдалечавайки се от замърсеното северно полукълбо.

Разказвач: Замърсените облаци възпрели топлината от слънцето. Тази топлина е била нужда за да привлече дъждовете на север. Така живителния дъжд никога не достигнал Сахел.

Др. Леон Ротщайн: Та това което нашият модел показа е, че сушите в Сахел през 70-те и 80-те може би се дължат на замърсяването от северна Америка и Европа, влияещо върху свойствата на облаците така и охлаждащо океанът в северното полукълбо.

Раказвач: Ротщай открил директна връзка между Глобалното Затъмнение и Сахелската суша. Ако неговият модел бил верен, то изходящото от автомобилни ауспуси и промишлени комини е причинило смъртта на милиони хора в Африка и засегнало около 50 милиона други. Но това всъщност може да е само загатване за това което Глобалното Затъмнение може да причини.

Проф. Верабадран Раманатан: Сахел е само един пример за мусонната система. Нека ви отведа в една друга част на света в която мусонът донася валежи на около 3.6 милиарда човека, грубо половината от световното население. Главното ми притеснение е, че замърсяването на въздухът и Глобалното Затъмнение ще имат пагубен ефект върху Азиатския мусон. Не говорим за няколко милиона, а няколко милиарда човека.

Раказвач: За Раманатан последствията са ясни.

Проф. Верабадран Раманатан: Нямаме избор, трябва да намалим въздушното замърсяване, ако не и да го елиминираме напълно.

Разказвач: За щастие, справянето с въздушното замърсяване не би трябвало да е трудно. Не би значело изцяло да се откажем от петрол и въглища. Ние просто ще трябва да ги изгаряме по-чисто. В Европа ние вече сме започнали: филтри в ТЕЦ-овете, каталитични конвертори в автомобилите, нискосерни горива, въпреки че не намалят парниковите газове тези мерки намалят изхвърлянето на видими замърсители. Това би трябвало да са добри новини за Сахел и в последните години сушите там на са били толкова тежки. Но в това има една ужасна уловка. Защото докато Глобалното Затъмнение само по себе си е голяма заплаха за човечеството, се оказва, че ни е предпазвало от дори по-голяма. Което означава, че елиминирайки Затъмняването може да се окажем изправени пред нещо дори по-лошо.

Раказвач: Дейвид Травис първи успял да надзърне в един свят без Глобално Затъмнение. Станало в един от тези хаотични дни след 11/9/2001. В продължение на 15 години той е изследвал газовите след оставяни от високо летящите самолети. Въпреки че всяка индивидуална следа е малка, съвкупно те всъщност покриват небето.

Др. Дейвид Травис: Ето ви няколко примера за това което наричаме изблик на следи. Това са големи конгломерати от следи, ето ви един особено голям от южна Калифорния. Ето ви западния бряг на Щатите. Както можете да видите тази мрежа от след покрива между 50 и 75% от небето в тази част. Не е нужно да си експерт за да осъзнаеш, че такива струпвания ще имат ефект върху температурата на повърхността на земята.

Разказвач: Но проблемът с който Травис се сблъсква е да установи точно колко голямо въздействие имат тези следи. Единствения начин да го направи е да намери период от време в който няма полети, но има условия следите да се формират. Разбира се това никога не се случило. До 11/9/2001. Тогава за три дни след 11-ти практически целия търговски и пътнически въздушен флот на САЩ е заземен. Било възможност, която Травис не можел да си позволи да изпусне. Той се впуснал да събира данни за температурата от цял САЩ.

Др. Дейвид Травис: Първоначално данни от около 5000 метеорологични станции в 48 щата, зоните които бяха най-тежко засегнати от заземяването.

Раказвач: Травис не гледал само температурите, те варират много ден за ден. Вместо това той се фокусирал върху нещо което се променя много бавно-температурния диапазон. Разликата между най-високата температура през деня и най-ниската температура през нощта. Дали това се е променило изобщо през трите дни на заземяване?

Др. Дейвид Травис:  Като почнахме да разглеждаме климатичните данни и доказателства се вълнувах все повече. Същинските резултати са много по-големи отколкото очаквах. Та тук ние виждаме за трите дни преди 11/9 леко отрицателен температурен диапазон с много самолетни следи, както обикновено. След това имаме този внезапен пик в този тридневен период. Това отразява липса на облаци и самолетни следи, по-топли дни и по-студени нощи, точно както очаквахме, но в по-големи пропорции. Това показва внезапен спад в Глобалното Затъмнение дължимо на самолети в тези три дни.

Разказвач: По време на заземяването температурния диапазон се увеличава с един градус по Целзий. Травис никога не е виждал нещо подобно.

Др. Дейвид Травис: Това беше най-голямата температурна промяна от такава величина за последните 30 години.

Разказвач: Ако толкова много може да се случи за толкова малко време, премахвайки само една форма на замърсяване, то това показва, че цялостния ефект от Глобалното Затъмняване може да е огромен.

Др. Дейвид Травис:  Изследванията от 11-и Септември ни показаха, че ако премахнем дори само един приносител в Глобалното Затъмнение, самолетните следи, само за период от три дни, виждаме незабавна промяна на температурата на земната повърхност. Направете го в глобален мащаб и може да имаме изключително покачване на Парниковия ефект.

Разказвач: Това е истината в историята. Разрешете проблемът с Глобалното Затъмнение и светът ще се затопли значително. И това не е само теория, то може би вече се случва. В западна Европа, стъпките, които взимаме за да намалим въздушното замърсяване са довели до подобряване на качеството на въздухът и дори леко понижение на Глобалното Затъмнение в последните няколко години. В същото време, след десетилетия в които са били стабилни, температурите в Европа са започнали бързо да нарастват кулминирайки в горещото лято на 2003-а.

Горски пожари унищожиха Португалия. Глетчери се стопиха в Алпите. Във Франция измряха хиляди. Възможно ли е това да е негативът от справянето с Глобалното Затъмнение без да се справяме с основната причина за Парниковия ефект?

Др. Бите Липерт: Мислехме, че живеем в свят с Глобално Затопляне, но това всъщност не е вярно. Ние живеем в свят с Глобално Затопляне ПЛЮС Глобално Затъмнение. Сега ние премахваме Глобалното Затъмнение. И така се озоваваме в свят с парников ефект, който ще е много по-лош от колкото си мислехме, и по-горещ.

Разказвач: Това е основния проблем. Докато Парниковият ефект е затоплял планетата, сега изглежда че Глобалното Затопляне я е охлаждало. Така затоплянето от въглеродния двуокис е било скрито от въздушното замърсяване. Но тази ситуация се променя.

Др. Питър Кокс (Център “Хадли”, Метеорологичен офис): Ще се окажем в една ситуация, освен ако не действаме, в която охлаждащия замърсител бива премахнат, а затоплящия замърсител се увеличава, това означава ускорено затопляне. Ще получим двоен удар, това ще получим, намалено охлаждане и увеличено затопляне, това е проблем за нас.

Разказвач: И това не е всичко. Климатолози като Питър Кокс са започнали да се притесняват, че Глобалното Затъмнение ги е накарало да подценят истинската сила на Глобалното Затопляне. Те се страхуват, че земята е много по-уязвима за парниковите газове отколкото преди се е мислело.

Др. Питър Кокс:  Имаме два конкурентни ефекта всъщност, Парниковия ефект който затопля климатът. От друга страна имаме този ефект с много по-голямо влияние отколкото си мислехме, който идва от частиците в атмосферата. Те се съревновават. Знаем, че климатът се е преместил в по-топло състояние с около 0.6 градуса в последните 100 години. Та цялото нещо се е изместило насам. Оказва се, че охлаждането е по-силно отколкото си мислехме, означава, че климатът е по-чувствителен към въглеродния двуокис и че нашите модели са по-нечувствителни към въглеродния двуокис.

Разказвач:  Моделите които всички са ползвали за предсказване на климатът предвиждат максимално затопляне от 5 градуса до края на века(21-ви). Но Кокс и неговите колеги сега се страхуват, че този модел е грешен. Температурите може да се повишат два пъти по-бързо с необратими увреждания в близките 25 години.

Др. Питър Кокс: Ако не направим нещо до 2030-а може да имаме Глобално Затопляне с повече от два градуса, в този момент вярваме, че ледената шапка на Гренландия ще почне да се топи необратимо. Ще отнеме много време, но когато приключи това ще вдигне морското равнище с около 7-8 метра.

Разказвач: Нищо няма да може да спре процесът на разтапяне на Гренландската ледена шапка, веднъж започнал. Много от големите градове по света всъщност ще живеят време на заем. Десетилетие след десетилетие рискът от катастрофално наводнение ще нараства неизчерпаемо. Но освен ако не вземем мерки, няма да се свърши само с това. Защото след Гренландия, световните тропически дъждовни гори ще почнат да вехнат в жегата.

Др. Питър Кокс: 2040-а може да бъде по-топла с 4 градуса, климатичната промяна може да доведе до голяма суша и особено в Амазонския речен басейн, ще направи горите неустойчиви, бихме очаквали да се подпалят и евентуално да се превърнат в савана и може би дори в пустиня ако наистина стане толкова сухо колкото показва моделът ни.

Разказвач: Изгаряйки, дъждовната гора би освободила огромни количества въглероден двуокис в атмосферата увеличавайки парниковия ефект дори повече. Кокс изчислява, че само след един век света може да е с 10 градуса по-топъл, затопляне по-бързо от когато и да било в историята на Земята. Ако това се случи пейзажът на Англия ще се промени тотално.

Др. Питър Кокс: Говорим за промяна от тучен, влажен климат към северно Африкански климат за десетилетия, до век.

Разказвач: Повечето от Британската флора не би оцеляла при северно Африкански климат. С растения които повсеместно умират, ерозията на почвата ще стане истински проблем. От зелена и приятна земя, Англия ще се превърне в страна на крайностите, със зимни наводнения отстъпващи на летни прашни бури. И ще бъде още по-лошо навсякъде другаде.

Др. Питър Кокс: Можете да си представите, че 10 градусово затопляне в Обединеното Кралство е катастрофално. Десет градусово затопляне във вече топла страна ще я направи необитаема.

Разказвач: И точно когато някой би си помислил, че не може да стане по-лошо, в далечния Север десет градуса затопляне може да освободи необятен резерв от парников газ много по-голям от всички залежи на петрол и въглища на планетата.

Др. Питър Кокс: Ще бъдем в опасност от дестабилизиране на тия съединения наречени метан-хидрати, които складират много метан на дъното на океана в замразена форма, десет хиляди милиарда тона и за тях се знае, че стават нестабилни при затопляне.

Разказвач: Ако това се случи, каквото и да сме правили за да намалим емисиите си, ще е твърде късно. Десет хиляди милиарда тона метан, парников газ осем пъти по-силен от въглеродния двуокис, ще бъде освободен в атмосферата. Климатът на Земята ще бъде неконтролируем, тласнат към температури невиждани от 4 милиарда години. Но това не е предсказание, това е предупреждение. Това ще се случи ако се погрижим само за въздушното замърсяване без да се грижим за парниковите газове. Обаче, лесното решение-да продължим да замърсяваме и да се надяваме, че Глобалното Затъмняване ще ни предпази е самоубийствено.

Др. Питър Кокс: Ако продължаваме да изхвърляме частици това ще има ужасни последици за човешкото здраве. Все пак тези твърди частици са отговорни за всякакви респираторни болести, за това и биват контролирани и разбира се ефектът върху климатът така и така. Ако си играете с балансът на планетата, вие засягате всякакви циркулационни модели като мусоните, което би имало ужасен ефект върху хората. Би било невъзможно да се борите с Парниковия ефект с изхвърляне на частици, дори да не беше в пряка вреда за човешкото здраве

Разказвач: Вместо това, ние трябва да вземем спешни мерки за да се справим с основните причини за Глобалното Затопляне-изгарянето на петрол, въглища и газ. Може да трябва да направим много трудни избори относно това как живеем и как произвеждаме електричество. Говорим за такива неща от 20 години. Но досега много малко се е сторило практически. Откритието на Глобалното Затъмнение ни дава да разберем, че времето ни бързо изтича.

Др. Питър Кокс: Една от движещите сили за това е, че ще оставите комфортна околна среда за вашите деца. Ако продължаваме да действаме по сегашния начин ние ще им оставим в наследство една околна среда, която е много по-лоша от днешната. Всичко ще е зависело от това което сме правили ние когато сме я използвали и би било трагично ако всичко стане така.

Който иска може да използва преводът ми за да направи субтитри за филмчето. Надявам се най-накрая да се намери някой с по-добър вкус и да качи торент и в българските тракери за този филм. Само 47 минути, той е няколко пъти по-кратък от Аватар, да кажем, но носи неизмеримо по-ценна информация. И е важен за всички ни. Най-накрая, искам да ви окуража да разпространявате тази статия, в пълния и вид. Нека знанието бъде във всички ни. Първата стъпка е информацията.

 1. UZUMAKI каза :

  Моля те, поработи над пълния член.

 2. sepuko каза :

  Моля те, поработи над четене с разбиране. Ако единственото, което си разбрал от текста е, че имам проблеми с членуването, чудя се как имаш елементарни компютърни умения…

Добави коментар