Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Публична тайна

В публична тайна се превърна жалкият опит на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, с лек медиен финт да обезсмисли протестът срещу поправките в ЗЕС (Закон за Електронните Съобщения) планиран за 14-ти януари тази година.  Евтин маркетинг беше и да се смени името на пакетът мерки от страховитото и заклеймено “Наредба 40” на “поправка в ЗЕС”. Дори журналистите не лапат въдицата вече. Репортерка не се поцеремони да иронизира нуждата от поправките в ЗЕС след като добре прикрито престъпление свързано с изнудване и педофилия по интернет беше разкрито от МВР и без въпросният интерфейс заложен в поправките.

МВР няма проблем с ресурси от типа на възможност за електронно профилиране и следене в реално време на произволен гражданин. МВР има проблем с усвояването на бюджетни средства:

МВР има проблем и с доверието. Доверието в собствената си структура. Как може министърът да желае повече правомощия след като се похвали, че акцията “Наглите” е успяла, защото имало само няколко доверени лица в нея и са крили информация от служители на министерството? Всеки от нас може да даде безброй примери, нека аз дам няколко ей така, първите за които се сещам:

Забележете, че тия случаи всичките са от 2009-а… Министерство с такава репутация желае средство с което може да следи кореспонденцията на произволен гражданин в реално време? Това изобщо не ми звучи като сделка тип “свобода за сигурност”. Не само защото такава не може да има. Просто в случая даже не можем да излъжем, че звучи правдоподобно.

Демагогия от типа на “само тия, които имат какво да крият имат нещо против следенето” няма по-добър отговор от тоя и се радвам, че има хора които наистина са будни и ползват мозъка си.

За демагогията “трябва да пожертваме част от свободите си за по-голяма сигурност” пък е тотално отхвърлена векове назад от Бенджамин Фраклин “Този, който заменя основните си свободи за малко временна сигурност, не заслужава нито свобода, нито сигурност.”

Защо обаче средният човек би спал пред телевизора в момент, в който му съобщават, че правителството се кани да го направи участник в “Биг Брадър”, при това без потенциалната възможност да спечели награда? Защо паметта е удобно къса, а времето все не стига, все не стига за това да защитим себе си от посегателство, все ни е нужно за да работим и генерираме блага, по-голямата част от които ще вземе някой друг..? Бих го нарекъл мазохизъм, ако средния човек изпитваше удоволствие от това. Но не, подтиснат е и в душевна мизерия. Казвам душевна, щото стандарт стана да бъдем потресаващи консуматори.

Защо сме такива сепукисти, по дяволите!?

 1. Филип Петров каза :

  Жената, която поздравява министъра май е Мария Капон.

 2. sepuko каза :

  Тъй ли стана, ех да му се не види тамън си помислих, че има независимо мислещи журналисти с включен мозък, а не просто някакви си диктофони…

 3. Алиса каза :

  Какви независими журналисти??? Разиграват ни се сценки сега и толкова.

 4. sepuko каза :

  Тъкмо поради тая причина казах независимо мислещи +) . Но не би, няма, сценка е в действителност.

 5. Marfi каза :

  Епохално видео, беше отрязано в следващите новини, браво!

 6. sepuko каза :

  Прав си, епохално е, Цветанов леко го наакаха…

Добави коментар