Блог за сепукисти

Съзнателен избор

За акцизите

Държавата се опитва да изсуши кравата до смърт, вместо да я постави в условия, при които да произвежда повече мляко.  Това ми хрумва напоследък, покрай невероятните умозрения за вдигането на приходите в хазната. Закони за насърчителни мерки практически не се коват. Хрумванията на правителството за увеличение на акцизите наистина са невероятни. Особено в нашумялата напоследък поправка на ЗАДС третираща зареждането на бензиностанции и складирането на горива. Иска се отделен камион за зареждане на всяка бензиностанция?! Вносителите на горива в България пък задължително ще трябва да ползват лицензирани данъчни складове за стоката си, като ще трябва и да се пререгистрират. Това решение пряко смуче от портфейлът ни.

1. Увеличено замърсяване(с този вторичен ефект се бори правителството чрез нашите данъци).

2. Увеличено натоварване на инфраструктурата(повече товарен трафик, по-голяма амортизация на пътищата, пак от нашия джоб).

3. Увеличена крайна цена на горивата(този разход търговеца ще го изнесе върху нас, няма да си отреже печалбата за това).

4. Увеличена крайна цена на потребителските стоки, защото те също зависят от транспортиране.

Бих нарекъл тази част от новия закон за акцизите модерен дебилизъм. Също така, нека се намерят глупаци, които да нарекат оспорването популизъм. Аз подкрепям такъв популизъм ако има ефект. Данъчни постъпления не трябва да се изкарват насила! Те трябва да се увеличават за сметка на увеличена предприемчивост и икономическа активност. Да увеличаваш акцизи и данъци в момент на свита икономика и песимистични стопански агенти си е изнасилване на труп.
Прогнозите на търговците на горива са, че това ще доведе до около 10-15% вдигане на крайната цена на горивата. Mожете ли да си представите до какво поскъпване на всички стоки ще доведе това? Мигновена инфлация. Няколко процента. При стремеж за замразяване или орязване на доходите и нестабилен пазар на труда. Трябва ли да подкрепим тази поправка? В чия полза работи тя? Не и в наша, определено не и в наша. Според мен е крайно време да се направят и разследвания, чии интереси подкрепят такива закони. Аз се сещам за няколко:

1. Вносители на специализирана техника(товарни автомобили, цистерни).

2. Превозвачи на горива.

Добавете към списъка и вие! Защото вие и аз ще храним заедно заинтересуваните страни. Вие и аз ще съкратим пътуванията си, ще пазаруваме по-малко, ще наблюдаваме как бизнеса се свива. Не може да вдигнете крайната цена на един продукт при една и съща икономическа активност и доходи и да очаквате същото потребление! Потреблението ще се свие и постъпленията в хазната ще паднат! Да не говорим за моментът в който търговците, в стремеж да запазят печалбите си в резултат на ниското потребление, ще обърнат око към заетостта и заплащането за нея.

Мислим ли?

  1. Филип Петров каза :

    Мислим, мислим, ама въпросът е за кого!

  2. sepuko каза :

    И с какво…

Добави коментар