Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Да пуша или да не пуша

Признавам си, че този пост беше провокиран от една статия тук: Блогът на един MadWizard . Самата статия на авторът е провокирана от плановете за забрана на тютюнопушенето на обществени места. И е строго против.  Тъйкато нямаше ни един свободен начин да оставя коментар(име, мейл, url) аз реших, че все пак искам да споделя мислите си по темата. “Да пуша или да не пуша”. Това всъщност не е философски въпрос, за умните хора той трябва да е риторичен. “Да мога да пуша или да не мога” е. Нека да го представим от тая страна:

Интелигентност. Това е определение касаещо бързината с която дадена система, индивид се приспособява към променящи се условия. Най-висшата приспособимост за всеки жив индивид който се е самоосъзнал като такъв е да оцелява. На всяка цена. Пушенето е постъпка точно против тази приспособимост. Познайте пушачите каква интелигентност демонстрират..?

По същия начин и за алкохолиците, наркоманите и всякакви други люде, които прекаляват с и са зависими от вредни вещества.

Друга гледна точка: никой няма право да прави друг, пасивен пушач. Никой.  Правото да причиняваш вреда другиму не е никакво право. И в закона на нито една страна го няма. Следователно пушачите нямат право да претендират за правото си да пушат около който и да било, не само непушачи, но и други пушачи.

Още: всички обичат сегашната система на управление с централна власт и делегиране на права и отговорности в ръцете на народни избраници. Те представляват държавата, концентрирали са масовото желание, волята и мозъчния тръст на гражданите при тях. Гражданите са доволни от положението. Демокрация. Ако всеки имаше трезв ум да мисли и преценя за себе си и да кооперира с другите рационално и алтруистично за взаимното им благо то системата щеше да е Анархо-комунизъм.  Но не би. Демокрация. Следователно държавата се грижи за здравето на малоумните си деца ограничавайки тотално възможностите им сами да си вредят. Вие сами го желаете.

Следващите стъпки ще са забрана за пушене на всякакви публични площи, тротоари, паркове, площади, спирки и т.н. Но за мен нищо няма да е приключило докато тютюна не стане забранена култура. Нека бъде забранено отглеждането изобщо. Не смятам, че който и да е има право да ползва каквато и да е плодородна площ по земното кълбо за да отглежда растения, от които има само вреда. Цялата тая индустрия е паразитна и трябва да си ходи. Твърде умни сме за да си позволим друго.

Наясно съм, че хората обичат да си мислят, че имат право на мнението си. Обаче също така знам, че какъвто и аргумент да се изкара против изложението ми горе ще е глупав и зле обоснован. Нищо не надхвърля като ценности животът и доброто качество на живот(в добро здраве). А аз съм за тях.

 1. MadWizard каза :

  Извинявам се за невъзможността ти да коментираш под поста ми. Поправих се.
  Искам да уточня: Мнението ми не беше провокирано от “плановете за забрана на тютюнопушенето на обществени места”, а от отмяната му в Хърватия.
  Останалата част мнението ти не е редно да коментирам…
  Но не си прав и си краен. Затова споменах, че непушачите са мрънкалниците. Дори когато се прие решението за забрана, предимно те наводниха нета с коментари и изказвания.
  😉

 2. frog'n'roll каза :

  Личи си, че си върл непушач. 🙂 Както казах при MadWizard: спирам кръчмите. Няма да ги финансирам, а те да се оправят с данъци, разрешителни, приходи, печалби и не знам още какво. Съответно и републиканският бюджет ще попострада малко нещо, защото не съм само аз. А, да! И минах на контрабандни цигари. 🙂

  Така де, всички имаме избор. 🙂

 3. sepuko каза :

  @MadWizard
  Когато по дадена тема има само едно възможно разумно мнение, не мисля че може да се нарече крайно. Нарича се “правилно” или “единствено”. “Балансирано” мнение ще има само когато има несигурност. Тук няма.
  @frog’n’roll
  Не, да съм просто непушач би било жалко определение 🙂 . Аз просто обичам да ползвам мозъка си. И за мое съжаление съм бивш пушач. Ако сега имах избора никога нямаше да съм запалил.
  Представи си пък на мен как ми се финансират белодробно и онко болните, които сами са си причинили вредите с пушене въпреки, че живеем в ера на информацията, че на кутиите пише от край време че е вредно и че поскъпването на цигарите трябва да говори нещо на хората. Пък колкото до акцизите… Изоставил съм серията “Къде са ми данъците?” щото се ядосвам като пиша за това. Но може би трябва да направя нещо по въпроса :).

 4. frog’n'roll каза :

  Много задълбаваме наистина. Пушачите са тъпи, непушачите – не са, ясна работа. :mrgreen:

 5. sepuko каза :

  Не е нужно да си безкрайно глупав за да пушиш, само да си заблуден. Но да имаш информацията да преодолееш заблудите си и да настояваш, че всъщност си прав да се тровиш… Дедукцията можеш да я направиш и сама 😀 .

 6. frog’n'roll каза :

  Дипломатичен си :):):)

 7. huhahe каза :

  Рядко намирам нещо, с което да мога да се съглася на 100%.Би било хуманно всички плодородни почви, засадени с тютюн да се ползват за салати например. Изненада ме безкрайно, защото съм пресен, пресен бивш пушач…но салти винаги съм хрупала с радост:)

 8. sepuko каза :

  Всъщност знаеш ли, че тютюна като растение има едно полезно приложение-рекултивация и почистване на почвите. Тъйкато селективно извлича тежки метали от почвата за една реколта(или две)някъде може да послужи като химически филтър. Засяха тютюн в околностите на Чернобил, например, точно с тази цел.

 9. huhahe каза :

  не, не знаех, че тютюна има такова приложение, а е хубаво парче инфо…благодаря 🙂 оказва се че природата си го е създала по предназначение, а ние сме го приложили за отровление ….как човешко ни се е получило 🙂

 10. sepuko каза :

  Ами той тютюна се брани от разни вредители и животинки посредством никотина в листата, но ние явно не сме от най-умните и не се отказваме лесно :).

 11. huhahe каза :

  виж, ти- все по- горда се чувствам, че съм бивш пушач…и все по нелепо, че изобщо някога съм била настоящ :):):)

Добави коментар