Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Money as debt I & II (Парите като дълг част I и II)

DVD154Ако желаете малко повече осведоменост за реалния паричен механизъм чрез който действа икономиката ни, при това с човешки речник и градация на дълбочината на съдържанието, то Money as debt I и II са филми, които задължително трябва да изгледате. Вече видях реакцията на икономисти с претенции към задълбочеността и академичния вид на информацията да зяпат леко дебилно и невярващо при преглеждането на първия филм. И мога да твърдя, че те сега знаят много повече от колегите си. Ако вие прегледате тези две филмчета, макар и по веднъж, но внимателно, ще имате много по-реална представа за това откъде идват парите от много от дипломираните икономисти по света, не само в България. Смело бих казал, че “много” в случая е множество по-голямо от 95%.

Например все още царува убеждението, че банките отпускат в кредит пари, които могат да подкрепят с наличности в трезора или чрез други активи. И вие ли мислите така? Ако да, то гледайте филмчетата!

  1. Филип Петров каза :

    Не съм гледал филмите, не съм икономист, но на въпроса ти в края – естествено, че не. Още в момента, в който се премахват думичките “банкнотата е обезпечена със злато и активи на банката”, банките по дефиниция нямат обезпечаване на кредитите си. Всъщност този тип икономика се държи на крака само и единствено върху балансирана инфлация – банките печелят именно от нея.

  2. sepuko каза :

    Фил, имаш нужда да гледаш и двете части на филма. Валутата се обезпечава само от централната банка и това е държавната гаранция за стойността на парите емитирани от дадена държава, няма общо с кешовото покритие(или други активи) на кредитите в банките. За инфлацията може да се говори много, но в крайна сметка хората с глада си за кредити и с начина на създаването има я създават.

Добави коментар