Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Лицемерието на централните банки

Щабът на Европейската Централна БанкаТази седмица, в безпрецедентно остро изказване германския канцлер Ангела Меркел осъди безразсъдните харчове, които Федералния резерв и Bank of England(BOE на кратко) правят за да съживят икономиките на САЩ и Великобритания. Бихте казали, “какво толкова, всекиму своето и нека всяка вътрешна политика не търпи критики от чужди лица”.
Ще ви кажа защо това не е вярно.

  1. Фед и BОЕ не харчат пари, които притежават.
  2. Вие също притежавате спестявания във валута.
  3. Ние сме в глобална икономика.
  4. Европейската Централна Банка също е играч в т. 1 .

Нека разбием съвсем на кратко точките:
1. Федералния резерв, BOE и Европейската Централна Банка не харчат разполагаеми пари. Те в буквалния смисъл пускат печатниците за да наваксат изгубената ликвидност на пазара. Разводнявайки стойността на всеки цент, пени, евро цент, който вие притежавате. Какво правят с парите? Измъкват големи инвестиционни банки и пенсионни фондове , които в алчността си са направили неразумно големи инвестиции в “безрискови инструменти“, които не са проучили сами. Как го правят? Правят го изкупувайки същите тези лоши инвестиции.

moneytree2. Добре дошли в изкуствената инфлация, бореща се срещу изразена дефлация. Ако всеки от нас имаше в джоба си по един милиард лева, смятате ли, че хлябът щеше да е с цена около 1 лев? Същата логика може да се демонстрира и с това което централните банки правят. Печатат повече пари увеличавайки наличното на пазара. Общия басейн пари(валута) се обезценява за сметка на напечатаните пари. Стойността на всеки ваш долар, евро, паунд намаля. За сметка на това дебелите инвеститори ще могат да си отдъхнат. Те биват спасени точно с тази стойност, която е открадната от вашите пари.

3. За добро или зло светът се глобализира. Малко или много тази фраза е мътна. Нека да погледнем само един от аспектите и:

Компания Х основана в САЩ се разраства стабилно и желае да икономисва разходи. Как? Като изнесе икономията върху гърба на хора получаващи по-ниски заплатаи-изнася услуги или производство в чужбина, да кажем България. В България Х е голям работодател. Ако Х просперира, то просперират и sweatshop-workerнаетите хора, държавата печели от данъците, които тия хора внасят в хазната. Отделно, Х бидейки известна в България привлича инвеститори към себе си. Търговски партньори също. Х получава пари и партньорство тук. Двустранни връзки. Нали?
– Представете си, че положението в САЩ се влоши. Акциите на компанията губят стойност. Оперативните разходи трябва да се намалят. Работниците претърпяват намаление на заплатата, а инвеститорите-преки загуби.
– Може и обратното. Положението в България се влошава. Х губи един обем от бизнеса си в България заради стагнация. Следователно търпи свиване на приходи и печалби. Положението е лошо и за българските инвеститори, те правят възможното за да спасят бизнеса си. Продават панически акциите на Х. Обемът акции, които те рязко освобождават на пазара, често и под пазарната стойност кара акциите на Х да паднат глобално.
Всичко, което правят ФЕД, BOE и ECB пряко ни засяга!

4.  Европейската Централна Банка задържа основния лихвен процент на 1%. Той бе последно свален от 1.25%, която стойност бе достигната след 7 итерации по смаляването му. От миналия Октомври. Ако вие за 8 месеца направите 8 корекции, а се предполага, че трябва да предвиждате тенденции простиращи се с години напред, щяхте ли да сте уверени в собствената си компетентност?
За съжаление не опира само до това. Централната Банка, било то пан-европейска или национална не трябва да модифицира пазара. Трябва само да създава условия за нормално функциониране и растеж. С действията си ЕЦБ става един агресивен и конкурентен играч. Конкурира се с нас. Да ви се струва нормално?

Ако не подлагаме сами  на анализ това, което се случва около нас, то ние ще продължаваме да сме роби. На собственото си невежество. На хората, които имат повече информация от нас. На финансовите институции. На политиците. За бога, хора и по дяволите! Търсете информация и се образовайте, постоянно и неуморно! Мислете и критикувайте. Само така ще работите за себе си и собственото си щастие.

Добави коментар