Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Трябва ли да се защитим от прекалено много реклама

Тази тема е провокирана директно от така случайно материализиралата се дискусия “Трябва ли да защитим децата си от прекалено много реклама” в групата на Меглена Кунева във facebook “За да се случват нещата”.

Този въпрос, колкото и недефиниран и блуждаещ да е, има простичък отговор.
Ако стоките и услугите се потребляват и произвеждат(едновременно) разумно, то и нуждата от реклама ще е много малка и тя ще е по-скоро информационен бюлетин, отколкото художествено олицетворение на несъществуващи качества или насаждане на идея за стил на живот, придобиван чрез притежание на продукта. В момента огромна част от стоките и услугите са паразитни и нуждата от тях съвсем не е явна. Да не говорим за тия стоки и услуги, които не са забранени със закон, но пряко вредят, на отделен индивид или на цели групи. Рекламата спомага за промотирането и поддръжката на интерес към продукти, които при други условия не биха имали пазарен дял поради слаба нужда и интерес от тях. Нека дам една тривиализация: производство на автомобили.

Автомобилната промишленост е един от най-консервативните сектори на производство и въпреки наличните високи технологии, там те не се прилагат, докато не дойде време за маркетинг отдела да поддържа интереса към дадена марка. От поне един век там няма качествена промяна и все още се ползват ДВГ въпреки наличието на много по-ефективни енергийни източници. Материалите и процесите са неефективни, моделния ред е паразитен и ненужно раздут. Заложения цикъл на живот на компонентите става все по-кратък. Обновлението при моделите твърде често не води до по-голяма ефективност.

Защо? Защото качеството се движи от икономическа ефективност, а не от нужда за подобрение на качеството на стоката. Следователно и качеството ни на живот се определя от икономическата ни ефективност. За това и околната среда се замърсява безогледно.

Това значи на всички ни начина на мислене да се промени коренно. Икономиката ни се базира на оскъдица, а благоденствието-на притежанието на относително по-голям дял от оскъден ресурс. С прости думи-алчност. Ние сме тези, които с алчността си се облъчваме с реклами, тъйкато желаем повече от колкото имаме нужда и произвеждаме ненужни стоки и услуги.

Реклама ще има, докато мислим по същия начин, чрез всякакви медии, по всякакви начини. Ще се предпазим само ако се променим.

Добави коментар