Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Смешен плач

Парламентът е на път да синхронизира законодателството ни с това на европейския съюз или поне в частта отнасяща се до забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места. Това по мои наблюдения предизвиква невероятни брожения в българското общество, недоволство и разделения на оценките.
Нека да преразгледаме фактите.

 1. Тютюнопушенето е безспорно вредно за здравето и на пушачът и на околните.
 2. Пушачите не претърпяват вреди ако не могат да пушат.
 3. Непушачите претърпяват вреди изложени на цигарен дим.

В светлината на така изброените факти ми е смешен плачът на хората, че ще им бъде забранено да задоволяват самоубийствената си пристрастеност. Още повече, че от друга страна това ще донесе облекчение на очевидно по-интелигентната част от населението, за която вредата е явна.
Забраната очевидно е разумна и да ви кажа е очевидно рационална. Защото плиткоумието и слабия контрол на една част от населението първо пречи на другата част, второ натоварва здравната система и трето създава пазар за паразитни производства, които на практика печелят от продукт, който не дава никаква полза! Да. трябва да има отлив от тютюнопушенето по очевидни причини, ако не съзнателно то тогава чрез забрани. Очевидно дори пораснали хора остават пубертети в някои части на мозъка си. За това трябва и родителски контрол. Спортувайте и обичайте себе си, не си вредете. Не се и сърдете, като деца на забрани които са само за ваше добро. И не се оправдавайте с това, че ви е отнет избора. Следващия път, когато димите в лицето на непушач се замислете, че неговия избор е много по-ограничен.

 1. Bunny каза :

  Подкрепям те с две ръце!
  Аз съм направила съзнателен избор да не пуша, който редовно бива нарушен от пушачите, които ме превръщат в пасивен такъв. С това нарушават моите права! Винаги непушачите се съобразявахме с пушачите, крайно време е нещата да се обърнат!

 2. sepuko каза :

  Да, аз също направих съзнателния избор да не пуша след като дълги години бях страстен пушач. Честно казано зависимостта наистина замъглява преценката… В крайна сметка е дори глупаво, че ние хората може да се делим и по тоя признак, но за съжаление е истина, тютюнопушенето си е агресия към околните и към себе си.

 3. Deep in Vogue каза :

  Chudesno e da procheta mislite si tuk. Ot godini go chakam tova reshenie, bqh sigurna che e vupros na vreme. Nqmam turpenie da doide momenta kogato moga da prekaram poveche ot 10 minuti v bulgarsko kafe.

 4. sepuko каза :

  О, чакам и аз, а пък не само кафене, но и ресторант… Следващото, което очаквам е, да се въведе със закон специална категория обществени закрити помещения в които може да се пуши за да се развържат ръцете на българския бизнес, който би погинал, ако българина спре да се трови.

 5. интересуващ се каза :

  Ето го и решението – електронни цигари.

 6. sepuko каза :

  Опасявам се, че това не е решение за самите пушачи. То не премахва психологическата зависимост. Което значи, че те много лесно могат да почнат да пушат истински цигари пак.

 7. otkazvashtcigarite каза :

  Малко по нацистки крайно подхождащ към въпроса, което не е правилно.
  Особено точка 3:
  “Непушачите претърпяват вреди изложени на цигарен дим.”
  Защо трябва да са изложени на цигарен дим? Не е ли по-добре да пушат отделно, щом това е избора им? В крайна сметка всеки решава за себе си…

  А пък това:
  “Не се и сърдете, като деца на забрани които са само за ваше добро”
  …направо ме разсмя. Не го приемай лично, но: Да не са те били като малък?

  Прочети малко как стоят нещата в Германия, примерно. Дори и в повечето влакове има ОТДЕЛНИ купета за пушещи(!)

  Според мен има един много досаден тип хора (особено в България) отказали цигарите:
  – Фрустрирани, вечно недоволни от живота си и проповядващи “праведен живот” мухльовци.

  Надявам се, че не си от тях!

 8. sepuko каза :

  @otkazvashtcigarite

  Да ти кажа аз напоследък дори съм твърде доволен от живота си, препоръчвам, а не проповядвам, здравословен, а не праведен живот. Аз съм грешник, но искам да живея дълго и качествено 🙂
  “Не се и сърдете, като деца на забрани които са само за ваше добро”
  Да, очевидно пушачите относно цигарите нямат мозък колкото и едно дете. Аргументите им за тютюнопушенето винаги са детски. Като всички твои.
  Нещата в Германия не ми пука как стоят. Знам, че пари от моите данъци предназначени за здравеопазване отиват да покриват клинични пътеки за вреди причинени от тютюнопушене. По тоя признак ми се ще да дискримнирам.
  Нека да ти кажа и нещо, което ще разтърси живота ти. Нацистите не са открили крайното мнение.

Добави коментар