Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Блог общество, кръжоци, клуб по интереси, “аз съм от интернет” бе ай сиктир

Кой беше тоя титан на мисълта, който пръв изрече невероятната формула “блог-общество”? Искам да му стисна ръката. С менгеме.
stupid02Аз пиша в блог. Нещо като хибрид на личен дневник, личен сайт, лексикон, форум, визитка и виртуална стая за крещене. Аз си пиша впечатленията и размислите по различни теми и ако хората ги вълнува – пишат коментар. Аз не съм блогър. Аз използвам уеб базиран софтуерен пакет, който ми дава възможност стройно и автоматизирано да създавам оформено съдържание, видимо през интернет. Като екстра идва и функцията разни хора да могат да коментират. Това не ме прави “блогър”. Аз просто си пиша там, когато нещо ме вълнува. Не съм медия, не съм институция. Аз съм просто човек.
През оная ми работа е, дали ще мога да нарека който и да е читател или коментатор на моите статийки “братко блогър”. Хората (7 на брой за сега) слагат препратки на личния си сайт към моя, не защото на тях им е (през знаете къде). Те го правят, защото са харесали съдържанието на някои от статиите ми. Видели са сходно или просто оригинално и интересно мислене. По същия начин и аз съм създал препратки. Кой реши да натири всички хора, които безобидно си публикуват мненията в интернет, в една група, не знам. Само знам, че мнението ми за тоя индивид е ниско. Отрицателно. Ако имаше числено изражение, то щеше да клони към минус безкрайност.
Ние хората преди просто си ползвахме интернет да разлистваме страници с различно съдържание. Да достигаме други хора и да завързваме нови запознанства на база вече изградени интереси. Е, понякога си беше и самоцелно. Но всеки се е увличал. Как да е. Тогава имаше разни дядовци, които надигайки се от криптата по Канал1, ни наричаха “общество на интернет потребители”. Просто хора, които ползват интернет. Звучеше си несериозно пък и хората не знаеха как да го тълуват това. Какво общество бе, аз не съм член на  клуб “Интернет”. Не се запознавам с всеки, само защото ползва интернет. Определено не съм фен на всеки, само защото ползва интернет. Определено не смятам, че попадам в една група с някакъв пич дето се води лидер на политическа партия, само защото и той има блог. Например.
Хората лапат като топъл х… всеки обособен израз, който чуят/прочетат по …(замести с медия по избор). Дали има смисъл или не, това няма значение. Въпросът е да може да се употребява често, в различни контексти и бързо. Би било добре и да изглеждаш готино като го казваш. Това е проблем-следствие. От по-генералния проблем-причина, че хората рядко обмислят или анализират това, което чуват от “официална” медия или институция. “Написано е”, “видях по новините (телевизия, печат, радио, дори новинарски сайтове), а в някои случаи и “доказано е” са изрази, които подпечатват всякакви мозъчни изпръцквания като “добра стока”. Хората рядко се занимават да удостоверят, че това което им се казва има смисъл, нуждаят се от такива маркери на доверието, за да могат да продължат с “динамичния” си живот. Просто го складират за по-късно…

Събудете се бе!

[wp:svejo-net]

 1. Калоян каза :

  Ако шофираш – си шофьор, ако използваш така наречената система ” уеб базиран софтуерен пакет ” в комбинация формата познат нам като web log се вписваш в категорията блогър.

 2. sepuko каза :

  Да, има логика в това което казваш, но ако трябва да сме точни, зад волана аз съм водач на превозно средство, само ако извършвам превози срещу заплащане аз съм шофьор.
  По същия начин аз не ползвам какъвто и да е софтуер за да се причисля към надрусаното щастливо семейство на хората обединяващи се по признака на ползването му. За мен блогът е средство, а не самоцел.

 3. Калоян каза :

  Да дам пример с wordpress, освен от ‘блогъри’ се ползва и от много големи компании за поддръжката на блог ( пак идва от web log), така че това освен средство за самоизява и изразяване на лични мисли и наглиси има и други цели … Блогър вече така или иначе се прие като термин който описва хората поддържащи лични или други блогове блогове – било те на тема хобита, бизнес, изкуство или лично творчерсто ( есеистичното представяние на лични мисли също се явява вид лично творчесто ), така че щеш не щеш – блогър си. Аз съм горд с това, хубавото е че повечето са интелигентни хора, които са разбрали че общоприетите медии като комерсиалните телевизии и вестници са манипулирани и търсят истината в блог статиите от очевидци и хора за които да покажеш и кажеш това което Е е на 1во място. Пример със статията на дзвер за велосъбирането, статията на пламен за краденото лого на БСП и т.н. и т.н.

 4. sepuko каза :

  …такава аргументация само ми показва, че не си прочел какво съм написал. Дай пак.

 5. някой каза :

  А в блогосферата вярваш ли 😉

  http://xkcd.com/428/
  http://xkcd.com/181/
  http://xkcd.com/345/
  http://xkcd.com/124/

 6. sepuko каза :

  Само в стереометричната сфера вярвам аз 🙂 повърхност от точки равноотдалечени от дадена в 4П пространство. Как е в лабовете на SAP?

 7. frog’n'roll каза :

  Не бях се замисляла. Ами да, прав си – все едно да има “братство на писачите на всякакви лични дневници, всякакви лексикони и/или всякаква документация, и всякакви други т.н.”. 🙂 Абсурдно е.

  От друга страна пък какво ти пука, не го вземай чак толкова навътре. 🙂

 8. sepuko каза :

  Истината е, че не го взимам навътре. Но пък се замислям доста често за неща, които като че ли убягват на хората. Кой има право да определя хората като група или да ги класифицира? “Медиите”? Професионалните журналисти в днешно време създават информацията вместо да я предават в стегнат и непокътнат вид.
  Маниакът отлвякъл автобус, който bTV произведе беше определен като “блогър”. Сега усещаш ли негативния нюанс, който журналистите обичат да създават на определени групи? Всеки, който се опитва да ви сложи в рамки и да ви причисли към стереотип, не ви мисли доброто.

 9. frog’n'roll каза :

  Да, този “Атила” беше афиширан под път и над път като “блогър”, което ме втрещи и ми докара неприятен привкус. Не съм виждала блога му, чух че е е пишел активно във форума на Атака, но какво от това. И МВР, и Соломон Паси също не простиха на “интернет братството”. Ама че братство – хората, с които се разминаваме на улицата не са ни братя и сестри, само защото ползваме един и същ маршрут за работа или към къщи. Долу-горе нещо такова.

  В тази връзка се сещам, че първият залп беше преди около 2 години в “24 часа”:
  http://www.pressboard.info/Preview.aspx?articleid=88783
  “Дребен, черен и роден на село е безименен подлец от интернет форумите…” 🙂 Това е ужасно несериозно. В първия момент се подразних, после много се смях – страшните простотии трудно се осмислят, предпочитам много да им се смея, а после спирам да ги забелязвам, за да опазя душевното си спокойствие. 🙂

  Прости прояви на безсилна злоба, на която могат да се хванат само бабите от село, за които компютърът и нетът са нещо като космическа совалка в орбита. 🙂 Майната им, не могат да ме засегнат някакви тотално чужди хора. Колкото и да им се иска, нищо не могат да ми направят – работата ли ще ми вземат, семейството ми ли ще разбият, приятелите ми ли ще прогонят, бирата ми ли ще спрат? 🙂 Да си лаят – интернет отдавна вече е необратима величина и не могат да го торпилират, за дето им иззе функциите на глас народен и последна инстанция. И за дето им спаднаха тиражите. 🙂

 10. sepuko каза :

  Интернет не принадлежи на хората, обратно на популярното мислене. МВР имаше стряскащи и невероятни идеи за това как да контролира трафика(по-скоро пиърите, да знае кой, с кого, кога). Да, от философска гледна точка изказванията са незначителни и злободневни, журналистите си смучат от пръстите и клавиатурите, това не е нещо което ще ни вгорчи ежедневието. От друга страна, законите на една страна се градят най-вече на традициите и социалните норми, кое е прието за нормално, етично, добро. Ако оставим такива глупости да станат част от мисленето на средния българин ни чака лошо бъдеще. Хората са социални животни и като такива търсят масово одобрение и съгласие. Кой ще тръгне срещу познатото…

 11. frog’n'roll каза :

  Виж, мисля, че си прекалено черноглед – средният българин вече е наясно що е интернет и го е приел за ежедневие. Макар и малко да му е абстрактен, не го плаши. Щом всеки втори е с джиесем, значи не са по балкански безнадеждни и консервативни. 🙂
  Медиите и институциите са толкова компрометирани, че не могат да определят социалните норми, което прочее май им е болката в случая. 🙂 В състояние са да провокират масови истерии от рода на “Не сте сами”, “Българската коледа”, “България не е клекало” и “Мартина Коятамбеше за Баташкото клане”, но те са все патриотарски, на местна почва, не се вписват в същността на интернет комункациите. Кампания “Българското общество и законът срещу интернет потребителите (каквото и да значи това определение)” не могат да предизвикат. Няма начин – България не е Китай, а Европа и Щатите не са Азия. За това гледам философски и снизходително на подобно поведение. И не го вземам навътре. 🙂

 12. Anton каза :

  Няма как да не се създадат термини като “интернет общество” и “блог общество”. Прнципно съм съгласен с тезата ти – това, че си пиша в мой си сайт, по ниой начин не ме прави част от общество, а и това, че аз, ти и бате Жоро от другия вход си пишеме разни работи в интернет, не означаа, че имаме нещо общо.

  Но тук иде реч за нещо друго. Едно нещо се измерва с влиянието му и с това, което прави. Колкото и размито да е понятието за “интернет общество”, факт е, че то от известно време насам влияе у нас ( а от по-дълъг период в света). Било то като излязоха хората на протест преди години за тракерите, било то покрай политическите щуротии покрай изборите и т.н. факт е, че това “интернет общество” има влияние и щом има влияние, то трябва някак си да бъде отбелязано, маркирано и т.н. подобни.

 13. sepuko каза :

  Прав си, често срещани явления или такива в големи мащаби трябва да се обобщават. И медията действително е мощна-скоростта на обмен на информация определя това. Но все още идеята отделни индивиди да бъдат определяни като част от това ме отблъсква. Не желая да бъда поставян в рамките на социални групи с и без това размити граници и определение.

Добави коментар