Блог за сепукисти

Съзнателен избор

МВР, Министерството на Всякакви Развращения и частните интереси

„Служители на сектор „Компютърни престъпления” към МВР иззеха 16 компютърни системи от варненска фирма при специализирана проверка за легитимността на използвания софтуер. Към момента на проверката в офиса на фирмата върху компютрите са открити копия на програми – собственост на компании членки на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (BSA), за които не са предоставени документи, удостоверяващи законосъобразното им придобиване и използване. Компютрите са иззети от полицията като доказателства по образуваното дознание за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс, съобщиха от BSA, с чието съдействие е извършена акцията. Служителите на сектор „Компютърни престъпления” продължават работа по разследване дейността на дружеството. Акцията е част от предприетите напоследък мерки от страна на органите на МВР за противодействие на интелектуалното пиратство у нас, в контекста на предстоящия преглед по Списък 301 на Търговския представител на САЩ и позиционирането на България в него.” източник

Не знам за вас, но си мисля, че ако спрем да отделяме пари от данъци и почнем да си плащаме за всяко полицейско разследване, може би ще имаме по-добра Полиция. Омръзна ми МВР да тича след чужди интереси и да действа като репресивен орган.

Откъде на къде МВР ще иззема целите компютърни системи на тия хора не знам. BSA в случая действа като рекетьор, който си служи с МВР като с банда мутри. „Ако не си купите легален софтуер с наша помощ, ние ще ви сринем бизнеса и ще се уверим, че вие никога повече няма да имате възможност да го направите.”

Да, точно така. Изземете компютрите на тия хора, това с което си вадят хляба и това на което биха ползвали легален софтуер. Има смисъл. Ако си тъпанар.

Ако съм толкова добър специалист, аз бих им взел само хард дисковете и то тия, на които реално има софтуер без лиценз. За да ги ползвам за доказателство, нали. А самите BSA ако искат да си водят дела отделно, граждански дела. Разберете, че нелицензираният софтуер реално не ограбва самия производител. Той няма да притежава по-малко копия ако някой си направи реплика. Това са само пропуснати ползи. Ако някой прави нелегална редистрибуция и продажба, то тогава да, сигурно си заслужава преследването. Но за ползване на софтуер..? Не ви ли е срам, господа от МВР? Успяхте да установите притежание на нелегален софтуер, но ви е трудно да разкриете убийство!? И в резултат решихте да оставите хората без работа..? Не ме интересува, дали някой имал западащ или процъфтяващ бизнес. BSA са частна организация, която хаби ценен ресурс за който плащаме ние, данъкоплатците за да преследва частния си интерес.

Резултатът? Ние плащаме данъци и поддържаме МВР, които от своя страна помагат на BSA да опазва печалбите на софтуерни компании и репресира бизнеса у нас като краде компютрите им. Не може ли да вземе МВР да се грижи за нашата сигурност и да се пробва да пресече “корупционните практики”(колко извратено, тук са практики, а другаде са изключения), да преследва със същия хъс нарко картелите в страната, да вземе да затвори някой и друг депутат за незаконни дела. Искам МВР да уважава интересите на гражданите толкова, колкото и на американската компания с българско представителство BSA. Не искам обратното. Искам да съм уверен, че няма да бъда жертва в държавата в която и без друго си плащам това обществено благо “Сигурност и ПРЕВЕНЦИЯ“. Всички сме уморени да се ядосваме вече, от толкова много изпускане на пара и отиде енергията. На това разчитат и всички тия лешояди на които сгрешихме да дадем власт над нас. Нека си я вземем обратно.

Драги полицаи, моля, събирайте доказателства за явни престъпни практики на свои колеги. “Гарван гарвану око не вади”, но ако вие сте хора със чиста съвест и чисто минало мисля, че колегите ви, които престъпват закона не са ви приятели. Нито са ви колеги. Те са бандити и с тях трябва да се държим много по-строго. От вас ще се почне.

Господа, отдавна вече има на земята безплатен софтуер:

Операционни системи: (Unix/Linux) distrowatch.com

Офис системи: OpenOffice.org

Уеб сървъри: Apache.org , Jboss.org

Бази данни: MySQL.com , PostgreSQL.org

Приложения за мултимедия: GIMP, DigiKam, XMMS,SMPlayer, да изброявам ли още. Нека ги подкосим тия хора, ако всички ползваме свободен софтуер BSA няма да има повод да докосне никой от нас… Нито пък МВР ще има повод да се грижи за тъпите им интереси, които не съвпадат с нашите. Пък и за да се променят господата полицаи трябва да се променим и ние. Да си запалим крушката на горния етаж, мили хора. Властта за промяна е в нас.

 1. in каза :

  Много хубава статия, дано са я прочели Миковците.

 2. Dago Duhat каза :

  trebe celata drjava da opraznim i da si ostanat samo opravliava6tite

 3. sepuko каза :

  @in
  На това се надявам и от това се страхувам. На мен по ми се ще нормални хора като мен да четат повече такива статии
  @Dago Duhat
  Сакън, при това съотношение вожд/индиана, което има в нашата малка държавица ще има достатъчно за поне по двама във всяка страна в която избягаш… Аз предпочитам управляващите да се опразнят от тук и да ходят където си искат. Нека добруването ни стане наша кауза.

 4. Hristos Californiiski каза :

  Bravo!
  Kambanata bie za gluhite.

 5. sepuko каза :

  @Hristos Californiiski,
  Чини ми се, че най ще го направи когато хората минат на свободен софтуер. Глухи са най-вече алчните софтуерни компании по тоя свят…За съжаление те използват разни такива глухи копои като BSA, които са вкарали по един среден пръст на всяка ръка във всяко от двете уши на МВР и му въртят главата на там, накъдето искат да се нахвърли. Спомняте ли си 15 годишното момче, което те навремето арестуваха…Голям ъплоудър, сам самин организирана група нанасяща адски удар по печалбите на софтуерните гиганти…

 6. AZACINK каза :

  И все пак хора ,разберете,безплатен обяд няма,стига с това безплатно, само ревете а след като се наревете продължавате да се трудите всеки ден но не без платно нали? всички вие се замислете искате безплатно а ? но само вашия труд да е платен всичко ако може да е безплатно,е не става.

 7. sepuko каза :

  @AZACINK

  Изпуснал сте фокуса на статията. Това е все едно аз бидейки служител на кат да ви спра на пътя и да видя, че нямате винетка, а по подвода да ви конфискувам автомобила. Това е само тривиализация. Не е еквивалент. Но пък мисля, че онагледява случая с изземането на целите компютърни системи.
  Относно ползването на ГДБОП за преследване на хора ползващи софтуер без лиценз, мисля, че коментар не е нужен. Аз плащам на тия хора, аз би трябвало да определям основните им цели. И те са много по-сериозни от изземването на компютрите на последния интернет доставчик заради неплатен Уиндоус. Аз искам превенция на наркотрафика, тежките престъпления, разкриване и осъждане на организирани престъпни групи, разкриване на поръчкови убийства и т.н. макар разкриването им да не е специалност на ГДБОП.

Добави коментар