Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Къде са ми данъците? Част 2 Държавна издръжка на политически партии

парламентътТази част от рубриката засяга една част от разходването на държавния бюджет, която ми е напълно непонятна, като предназначение. Това е заделянето на средства от бюджета за издръжка на политическите партии.

На 14 декември 2008-а, на първо четене беше приет текст за издръжката на политическите партии в България, който осигурява субсидия в размер на 5% от минималната заплата за всеки спечелен глас на изборите. Това са 12 лв. при 240 лв. минимална заплата. В България има 2.5 милиона пенсионери, които гласуват независимо от обстоятелствата. Сега аз не обсъждам качеството на вота им, а само бюджетния ефект. Те на практика даряват на организациите по около 10% от една средна пенсия. За правото да гласуват. Перверзия? За вас не знам, за мен-определено.

Финансирането на партиите от юридически лица(фирми) е забранено с новия закон. За сметка на това пък фондации и сдружения могат да правят дарения. Интересно, дали това ще създаде поток на пари от фирми към фондации и сдружения, които от своя страна да финансират партии. Ей така, за да не се свързва името на фирми с порочна известност, с дадени партии.

Още нещо ми е интересно на мен. Как се оправдава нуждата от тези пари? Нима партиите не се финансират, така и така, от частни лица и(вече) фондации и сдружения, нима депутатите не получават заплати от нашите данъци, нима държавата вече не им отпуска достатъчно, като сграден фонд в идеалните центрове на градовете, за политически представителства..? Както и други придобивки също така…

Дали това ще пресече купуването на гласове? Съмнявам се, по-скоро ще увеличи измамите в избирателните комисии и броя на фалшивите бюлетини ще нарасне.

Аз за сметка на това имам една чудесна алтернатива. Закон, който забранява държавната субсидия за политическите партии. Нека правят всичко с идеална цел, а не с финансов мотив. А какво ще кажете за закон, според който гласуването се стимулира финансово? Нека всеки гражданин гласувал на избори за евро и парламентарни(но само ако са 2 в 1) избори получи 100 лв. необлагаем стимул. Така ще пресечем и престъпната практика да се купуват гласове, а и хората ще намерят смисъл да ходят до урните, пък ако ще и бяла бюлетина да пускат. Звучи забавно и хубаво, нали?

Щеше да е, ако не трябваше да мислим откъде ще дойдат тези пари. От нашите джобове, дами и господа, от нашите данъци, от ДДС, от такси и акцизи, данък върху дохода ни и така нататък.  Към настоящия момент, от тези честно заработени от нас пари огромна част отиват в корупционни схеми и в публично известни бюджетни пера без които ние всички можем! Та за настоящия ДДС скандал мълвят, че бил в размери на близо 1 милиард лева. Аз с цялото си сърце се надявам това да не е така. Защото това би означавало, че на всеки похарчен лев, аз съм давал по 2,5 стотинки в джоба на престъпници. Не мислите ли, че вече даваме достатъчно? Че и финансиране на партиите!?

Ние можем без държавно финансиране на политическите партии. Както и партиите могат без това финансиране. Имаме ли волята?

  1. gotzageraskov каза :

    Това за “близо 1 милиард” е гнусна лъжа ! Вече е известно , че е ПОНЕ 1 милиард , но АКО се разрови по-дълбоко ще излезе доста повече .

  2. sepuko каза :

    Ами, аз все пак бих предпочел да коментирам на база факти, когато разкрият и докажат всички престъпни манипулации и изчислят цялата сума то аз бих повярвал. Засега всичко са слухове. Може да са близо 2 милиарда, кой знае…

Добави коментар