Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Хидрогенирани(транс) мазнини

реклама на хидрогенирани растителни маслаПродават ли се въобще храни, които стават за ядене на световния и местен пазар? Прочетете за транс изомерите и как държавата не желае да ги контролира, когато има данни, че те са бавна отрова и присъстват в повечето храни по магазините.
Преди много време Procter&Gamble наемат химик, който да направи производството им на свещи за осветление по-евтино, като ползва изкуствени мазнини, а не животински. След време електричеството ги измества от пазара, а Procter&Gamble започват да продават продукта като храна.

Какво е транс изомер? Или транс-мазнина?

Транс изомерите на висшите мастни киселини са мазнини, които се получават при нагряване до висока температура на течни растителни масла в присъствието на катализатори и водород. Този процес в химията се нарича хидрогениране. Колкото по-хидрогенирано е едно масло, толкова по-твърдо ще е на стайна температура. Например течните маргарини са по-малко хидрогенирани и имат по-малко транс изомери от твърдите маргарини.

Повечето от транс-мазнините на пазара за хранителни продукти се намират в недомашно приготвените печени изделия като бисквити, кексове, пасти и торти, вафли, както и маргарини, хамбургери и др. Приготвените във веригите за бързо хранене пържени картофи, тиквички и др. също съдържат сериозни дози транс изомери.

Транс изомерите на висшите мастни киселини са по-вредни за нивата на холестерола от наситените мастни киселини, защото повишават нивата на LDL-холестерола, който е известен като “лош”, а понижават тези на HDL-холестерола, който е известен като “добър”. За здравословната диета е важно да се намали приема на наситени мазнини, а транс изомерите и частично хидрогенираните масла трябва да се елиминират изцяло.

Вредни ли са транс изомерите?

Има данни, че транс изомерите на мастните киселини могат да причинят запушвания по кръвоносните съдове, да причинят диабет от тип 2, да увеличат трайно кръвното налягане, както и да увеличат сериозно риска от сърдечнo-съдови проблеми.
В наши дни не е известно много за биохимията на транс изомерите и как те повлияват например мозъка на зародишите или на децата. Предполага се, че точно тези вредни мастни киселини имат отношение към затлъстяването, различните метаболитни синдроми и диабета. Известно е, че транс изомерните мазнини, не са безвредни дори в минимални дози.

Ето какво добавя Википедия по въпроса за вредите. Отделно от сърдечно-съдовите заболявания има индикации, че приемът на транс мазнини води до много по-широк кръг хронични заболявания. За съжаление има много по-малък научен консенсус(платени научни публикации) за това:

 • Алцхаймер – Изследване публикувано в Архивите по неврология публикувано през Февруари 2003-а показва, че приемът и на наситени и на ненаситени мазнини спомага развитието на Алцхаймер.
 • Рак – Няма научен консенсус относно директната връзка между приемът на транс мазнини и заболяването от рак. Американската Ракова Асоциация твърди, че няма ясни доказателства за това. Наскоро проведено изследване, обаче, доказва ясна връзка между ракът на простатата и транс мазнините. Също така увеличение с до 75% на риска за рак на гърдата е показано от е изложено от френския принос в Европейското Перспективно Изследване на Храните и Ракът.
 • Диабет – Има нарастващо съмнение за връзка между диабер тип 2 и транс мазнините. Отново консенсус няма.
 • Нарушения на чернодробните функции – Транс мазнините се обработват по различен начин от черния дроб. Това навлиза в конфликт с със специфичен ензим(делта 6) който превръща различни мастни киселини в арахидонови киселини и простагландини.
 • Инфертилност – На всеки 2% увеличение на приемът на енергия от транс мазнини за сметка на въглехидратите се наблюдава 73% увеличен риск от овулационна инфертилност…

Тогава защо се ползват в храните?

Много от компаниите производителки на храни ползват хидрогенирани мазнини, вместо олио, поради намаляването на разходите, увеличаването на срока на годност, обогатяването на аромата и вкуса на продуктите.
Принципно употребата на вредни мазнини се толерира от държавите, защото е логично, че големите производители са големи данъкоплатци. В същото време Food and Drug Administration (САЩ) препоръчва да не се консумират продукти, в чието производство са ползвани транс изомери или хидрогенирани мазнини. Тези биполярни послания обаче, не помагат на потребителя, който се лута в магазина, в който почти няма храна, която да не съдържа тези отрови. Има и още по-трагични случаи в които маргарина, който е основно изграден от транс мазнини, се рекламира като здравословна храна обогатена с витамини.

В “Наредба за специфичните изисквания към мазнините за мазане” обн., ДВ, бр. 22 от 15.03.2005 г., в сила от 16.09.2005 г., не се споменава “изомер” или “хидрогенирана мазнина”. В България производителите не са задължени да описват на етикетите на продуктите си колко грама транс изомери има в самия продукт и каква част от мазнините ползвани за произвеждане на продукта са такива. Отново се практикува краткосрочно мислене придружено с корупция в законодателната сфера. Едва преди няколко дни, благодарение на глада на медиите за новини се зашумя за включването на точно такива мазнини в млечните продукти.

Докато за някои храни простата логика или вида им показват, че биха могли да съдържат хидрогенирани мазнини, то за други това не е толкова ясно. Примери са шоколадовите вафли, детските храни от типа “corn flakes” и дори популярните кроасани с пълнеж. За да разберете дали в някоя храна има транс изомери на мастни киселини търсете: “хидрогенирани мазнини”, “хидрогенирано растително масло”, “частично хидрогенирани мазнини”. Друг съвет е да гледате реда на изписване: колкото по-напред стои надписа за текива мазнини, толкова повече вредни мазнини има в продукта.

Колко и в кои храни се съдържат транс изомери на мастните киселини?

Две пролетни ролца в китайски ресторант съдържат около 1,7 грама.
Макдоналдс: Малки картофки – 2,5 грама, средни – 4 и големи – 6 грама.
Макдоналдс: 6 парчета Chicken McNuggets, съдържат 1,5 грама.
Макдоналдс: Big Breakfast – 7 грама, Deluxe Breakfast – 11 грама. (цитираните данни са от сайта на Макдоналдс – www.mcdonalds.com)

Доказано е, че най-големи количества транс-изомери има в концентрираните сосове и сухите супи (18,86%), а най-малки в течните мазнини и шоколада (0.00%).

типично меню в ресторант за бързо хранене

Ресторантите за бързо хранене

Лошите новини продължават и тук. Пържените картофи и панираните продукти се пържат в частично хидрогенирано олио. Дори веригите за бързо хранене да ползват течно олио, понякога картофите частично се пържат от производителя им преди да се замразят и да се предложат на пазара. Пърженето се извършва в хидрогенирано масло. Сандвичите и продуктите печени на скара също съдържат малко количество транс изомери поради маргарина, с който се маже скарата.

Печените храни

Най-голямо количество хидрогенирани мазнини се ползват в изработката на торти, кексове, баници, Donuts. Например един Donut съдържа около 5 грама транс изомери на мастни киселини.

В бисквитите продавани в търговската мрежа се съдържат доста от вредните мазнини, с изключение на по-качествените, при които се ползва истинско масло. Бисквитите или кроасаните с пълнеж съдържат около 2 грама транс изомери на мазнините.

При чипсовете и солетите положението е подобно. Малко пликче картофен чипс съдържа около 3.2 грама транс изомери на мастни киселини.

Какво ни остава тогава?

Намалете приема на транс изомери на мастните киселини, следете за съдържанието на купуваните от вас продукти. Ако забележите надписа “хидрогенирани мазнини” – бойкотирайте производителя като просто не купувате. Друг метод е обществен натиск срещу производителите, защото е ясно, че държавата няма да участва в процеса за защита на гражданите.

Ако още не сте убедени в отровите, които се продават на нашия пазар, гледайте документалния филм на Морган Спърлок, който надебеля с 12 кг за месец, правейки експеримент с ежедневно консумиране на храна в Макдоналдс. Филмът се казва “Supersize me”.

 1. Иво каза :

  “Например течните маргарини са по-малко хидрогенирани и имат по-малко транс изомери от твърдите маргарини.” – Тоя дето е писал статията не е учил химия !!!
  Транс-изомери на мазнини може да има САМО при ненаситените мазнини, които по правило са течни и са растителни. Например олиото. Затова преработените растителни мазнини, придобили при преработката трансмазнини са доста по-вредни от животинските ! Наситените мазнини – били те животински или растителни – нямат двойни връзки и поради това не могат да имат транс-изомери. При термична обработка на ненаситени мазнини (напр. олио) винаги могат да се образуват и се образуват трансмазнини. Освен това при температура над 180 градуса (пържене) се образува и акролеин който е канцерогенен. Затова в случая трябва да търсим студенопресовано олио или зехтин – нерафинирани, произведени без термична обработка и да не ги подлагаме на такава! Тези масла обаче са нетрайни и гранясват ако нямат антиоксиданти. Затова рядко се произвеждат. Що се отнася до маргарина – доколкото той е хидрогениран продукт – наситена мазнина като свинската мас – и като такъв няма двойни връзки, респ. трансмазнини. Той обаче би могъл да бъде вреден поради вложените в него химикали.

 2. sepuko каза :

  Да, за така наречените “рафинирани” олиа е ясно. Но обяснете повече относно тълкуването на част от статията извън контекста.
  “Транс изомерите на висшите мастни киселини са мазнини, които се получават при нагряване до висока температура на течни растителни масла в присъствието на катализатори и водород.”
  Мисля, че това което казвате вие всъщност се намира и в статията. Обяснена е и целта на задачата-по висока точка на топене.
  “Например течните маргарини са по-малко хидрогенирани и имат по-малко транс изомери от твърдите маргарини.” – в това твърдение също не виждам нищо оборващо компетентността на автора. За жалост пълното му име не ми е известно и все още чакам някой да се обади в секция “Авторски и сродни права, източници”.

Добави коментар