Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Вело-ден

София от птичи погледАз живея и работя в София. Имам нужда да се провирам през гъсто застроения град, било то за да отида на работа или просто за да напазарувам, дори да се разходя. Всеки маршрут за съжаление носи стрес. Заради изключително тежкия трафик. Трафикът е бавен, мръсен, водачите са изнервени и под огромно напрежение. Рисковите ситуации са много, дори на къси разстояния. Спомнете си положението преди 20 години. Нима това беше такъв проблем? Да си го признаем, инфраструктурата на градът може да поеме максимум 300 000 автомобила, като това е пределна стойност, при която не всичко е безпроблемно.

Положението днес? Шум, мръсотия, изключително бавен трафик, износена инфраструктура, повишен риск от катастрофи и в крайна сметка изключително бавен трафик. Липсва определен час пик, ненормалното задръстване е целодневно.

колелаПредставете си, ако всеки от нас си определи един работен ден от седмицата, в който да ходи на работа с колело, пеш или с градски транспорт. Представете си 20% понижение на трафика, шума и многократно понижение на вредните газове. Представете си добра инфраструктура, по която с една приятна разходка, продължаваща не повече от времето, което ви отнема сега, да отидете на работа или където и да е. А сега си представете, ако всички го правехме два пъти в седмицата. Без повече гневен и изнервен трафик, многократно намален риск, шум, мръсотия. Представете си почти гарантираното спокойствие, повишения ви тонус, по-малко депресирани хора, които са по-добри и по-любезни към вас и околните. Защо не? Възможно е. А и няма нужда да чакате другите да подхващат инициативата, всеки колоездач в повече би вдигнал доверието на хората в този вид транспорт. Ако искате да бъдете началото на нещо добро и ново, направете го. Аз, например, се отказах от личния си автомобил, в момента ползвам градски транспорт и се надявам от този месец просто да карам ролери до работа… Наистина, защо не?

Добави коментар