Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Слънчева кула

“Слънчева кула” или Solar Updraft Tower е още един интересен начин да се събира енергия от един от най-добрите и екологични източници в нашата слънчева система-Слънцето. Интересува ме точно този възобновим източник тъй като за разлика от океанските течения и вълни, реките и въздушните течения събирането на енергия от нашата звезда е абсолютно безопасно и също и невероятно ефективно. Засега има само един малък недостатък на повечето средства за преобразуване на слънчева енергия. Ниско съотношение мощност/площ. Все още слънчевите панели са с нисък коефициент на полезно действие и за да бъде генерирана значима мощност е нужно заемането на огромни площи иначе използваема земя. Да не говорим за косвено ползване на слънчева енергия. Това е недостатък и на въпросната “Слънчева кула”. Ето какъв е принципа:Диаграма на Слънчева кула

  1. Въздух се затопля под прозрачния панел на голяма парникова конструкция с комин в средата. Отделно покривът на конструкцията има леко възходящ профил улесняващ потока на разширените газове към средата на конструкцията където е коминът.
  2. Там, където конструкцията вече прави връзка с комина е сложено стеснение с турбини, като целия поток от резултиралата конвекция минава от там.
  3. Въздухът движи турбините за сметка на температурата си/скоростта на потока. Турбините генерират електричество, въздухът излиза през комина.
  4. С цел удължаване живота на процеса по цялата площ под панела има колектори, които нагрети от слънцето през деня продължават да излъчват и през нощта, поддържайки производството.

Ефективността на съоръжението зависи от няколко неща:

  1. Площта на парника. Колкото е по-голям толкова по-мощен конвекционен поток и с по-голям дебит.
  2. Височината на комина. Разликата в налягането между основата и върха спомага за това топлия въздух да излиза по-скоростно както и повече студен въздух да се събира в основата.
  3. Комбинация от двете…

Планувани са проекти за инсталации с диаметър 7км и височина на комина до 1000м. В качеството на колектор могат да се използват водни резервоари заради специфичния топлинен капацитет на водата. Плануваната кула в Испания има комин с височина 750м и площ 350 хектара(3 500 000 кв. м.). Очакваната мощност е 40МW.

Enviro Mission АвстралияЕдна електростанция от подобен тип може да компенсира напълно вложените в построяването и емисии вредни газове за около 2 до 3 години. Подобни инсталации са приложими предимно в неземеделски, топли и ерозирали райони, главно пустини. Голяма част от африканските държави разполагат с площта за такъв тип производство на електрическа енергия и предвид невероятно ниската и себестойност могат да се възползват с голям успех. Прототип произвеждащ 50KW с площ 46 000 кв. м. и 150 метров комин е оперирал за около 8 години до 1989 в Испания. Това е дало нужните данни на експериментаторите оперирали проекта да изчислят, че за 100MW мощност ще е нужен парник с площ 20 кв. км и височина на комина 1000м.

Както виждате не е сложно. Ние можем да поддържаме стилът си на живот и без да увреждаме красивата ни планета.

Добави коментар