Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Отразява или определя svejo.net

Не мога да подмина с лека ръка отзвука, който получи статията ми за качествата на услугите на АБВsvejos Той определено беше извън пропорции и определено несъотвестващ на важността на написаното. Самият блог беше абсолютно анонимен допреди далновидния господин Линков да предложи да публикуваме статията в този социален сайт. Първата експериментална статийка беше тази за АБВ. С помощта и на господин Петров, новината “гръмна”.

Бидейки с един и същи собственик(abv и svejo) или просто загрижени, АБВ решиха да удостоят резюмето в svejo и да напишат отговор. Не моят блог, не личният ми абв email, svejo. За кратко време написаното беше изложено на достъпа на немалко количество читателски очи, част от тях коментираха и то в духа на написаното, а не против него. Разбира се имаше и един ревностен защитник на АБВ, чиято енергия също беше диспропорционална на чийто и да е частен интерес. Очевидно АБВ предпочитат да контактуват по този начин. Лично, но все пак анонимно.

Това не е причината да пиша. Причината е относно размишленията ми svejo.net показател ли е за нашите предпочитания и интереси или ги направлява в определена посока. Пиша за svejo тъй-като статийката беше популяризирана само от там и никъде другаде. Написаното се отнася до всички социални мрежи. Всички. Svejo е една удобна тривиализация.

Всяка статия бива изложена на видно място в класацията според своята значимост(популярност) по критерии зависещи от брой гласове и посещения.

Възможността за гласуване би казала, че всичко е обективно. Има право както на положителен, така и на отрицателен вот. Дотук с обективността на гласуването. Анонимните гласове нямат абсолютно никакво въздействие върху рейтинга в класацията на статиите. Само психологическо, чрез броя положителни или отрицателни гласове които генерират. От друга страна въздействието на гласа на регистрирани потребители също е диференцирано. Увеличено въздействие имат гласовете на тия потребители, чийто предложения за гласуване са били обект на повече положителни гласове и са били популярни.

По този начин svejo.net също така създава и изкуствени авторитети, които могат  да бъдат определящи за това кое е интересно и значимо. Този социален елемент е създал дори(!) възможността в множеството потребители да се обособят определени фракции. По някой път дадена фракция има за цел единствено да намали авторитета на друга. Чрез манипулиране на системата за рейтинг. Гласуване с твърд отрицателен вот независимо от какво значение и качество е номинираният материал. Обективността на гласуването е компрометирана и по този начин в случая.

qustionmark– Възможен ли е социален инженеринг чрез манипулация на социалните мрежи? – Определено. Вие самите можете да го кажете.

– Какъв ще е успехът на такъв опит? – Зависи от авторитета на мрежата.

– Прави ли се в момента? – Не, в момента нещата се саморегулират, натрупват се статистики и авторитет на социалните мрежи. Опитите биха били по-скоро контролни и слабо, много слабо изявени.

– Можем ли да се предпазим от моделиране на настроенията и предпочитанията ни? – Само с жажда за знание, самоусъвършенстване и независимо и критично мнение относно информацията която достъпваме, самосъзнание. Във всеки един индивид, не в определени авторитети.

Още преди интернет да стане явление с мащаби от днешните и дори тия от преди 3-4 години социолози бяха предсказали, че бързината на достъп до информация предлагана в мрежата, ще създаде предпоставки за манипулации, много по-дълбоки и неосъзнати отколкото може да предложи телевизия, радио и печат.  Заради бързината на достъпа и липсата на време информацията да бъде подложена на критичен анализ.

Мили хора. Бъдете критични към всичко. Ако не сте експерт в областта на тематиката на дадена статия, поинтересувайте се. Разширете познанията си. Подложете на критичен анализ отново. Вашият интерес, любопитство и самостоятелно, критично мнение ще променят света към по-добро.

 1. Марио Пешев каза :

  “Мили хора. Бъдете критични към всичко. ” – това ми хареса. И съм съгласен с теорията на манипулациите – все пак е-медиите и класациите отново са един частен случай на медиите, които са 4-тата сила. Чудесен способ за манипулация. Въпреки това никога не бих започнал да следя блог само и единствено заради 1-2 гласувани статии – първо ще го отворя, ще прегледам стила на писане на автора и тематиката, след което бих се замислил да се subscribe-на.
  За съжаление, някои хора май следят ‘модерното’.

 2. sepuko каза :

  Ами, другарю Пешев, блогът ми не е достатъчно тясно специализиран за да го следите редовно, несъмнено ще има и “плява”. Но все пак съм поласкан, че тази статия е прочетена и без да е предложена за гласуване в svejo. И че коментар има тук а не в честитката за КАТ. Аз за щастие съм толкова “модерен”, колкото е и метъла. Само познавачи се спират тук. Благодаря за подкрепата.

 3. Tzveta Stefanova каза :

  Всичко, за което пишете може наистина да се допусне като истинно и обективно отразено. Прав сте, че всеки от нас трябва да е критичен към онова, което чете или научава. Но нали знаете кой би могъл да бъде манипулиран?! При това директно, а не индиректно? На първо място, незнаещият и несоциалноангажираният, който живее в “свой свят”, или просто някъде там – в затвореното пространство на своето село (град). Принадлежи към много-много обикновените хора, често пъти необразовани, а съответно – и – неглижирани. Те няма как да бъдат критични. Защото не знаят кое е обективно и кое – субективно. Кое е правилно – да тях, и кое – не е. Водят се от инерцията и от първото материално значимо за тях нещо. Те са манипулируеми. А и бедата е2, че нямат достъп до други мнения, или пък до интернет. И Свежо нет, или абв-то. Благодаря Ви за написаното. Колкото и да следвам съвета Ви да съм критична, не мога да не отчета, че това, което сте казали пробужда размисли. А това вече е нещо!

 4. sepuko каза :

  О, аз определено вече съм поласкан и зарадван. Щом написаното събужда размисли, а не безкритично доверие то целта ми е изпълнена. Поне с тази статия. Права сте, някои хора действително нямат достъп до информационния поток, до който ние имаме. Но в известен смисъл това може да направи хората по-добре реагиращи на информацията, която постъпва при тях. Те ще имат повече време за оценка. От една страна. От друга липсата на интерес към образование и самоусъвършенстване, скудоумието и мозъчната анемия, материализма, това прави хората непроницаеми за реалността.
  Можеби добре е в училище да почнат да учат децата как да анализират информацията, как да търсят и как да разчитат на мозъка си. Вместо безмозъчното тъпчене на обеми информация, което се прилага сега.

 5. Le_Grand_Elf каза :

  Пипаш, пипаш правилно 🙂

 6. sepuko каза :

  Опитвам се мозъка ми да пипа навсякъде, като слепец курва или като учен полето си на специализация.
  Радвам се, че има кой да ми каже, че съм пипнал и него, на правилното място(в областта над раменете, а не тая под корема).

 7. Le_Grand_Elf каза :

  Мата и космата, нали знаеш? :)))))))))

 8. sepuko каза :

  Всъщност не, какво искаш да кажеш? 🙂

 9. Веселин Василев каза :

  Много от написаното е вярно, наблюденията ти са верни. Не съществува обаче проблем с формиране на чието и да е било мнение. Протестите пред парламента го доказаха.

  С изключение на крадените “смешни” материали – снимки, видео клипове и какво ли още не, популярни стават материали с често недодялано съдържание подкрепяни от описаните от теб фракции. Изключенията от това правило, колкото и да е банално, само го потвърждават.

  Поради липсата на голям потребителски потенциал социалните мрежи в БГ наподобяват махленска седянка.

 10. Le_Grand_Elf каза :

  Мата Хари?

 11. sepuko каза :

  Очевидно съм уморен. Я пак?

 12. sepuko каза :

  @Веселин Василев

  Мнението на всички се формира от достъпа до информация, начина на излагането на тая информация и интензивността. Ако навсякъде около теб има еднотипна бърза информация която е изложена по само един начин, зависи от теб да намериш допълнително и сам да анализираш. Изисква малко инвестиция на умствени усилия и време.
  Много дълго време правителството ни смяташе, че България няма да бъде засегната от финансовата криза(колко късогледо и очевидно лъжовно). След известно време кризата удари с пълна сила и тогава политиците пак се оказаха невинни, като ни казаха, че не са знаели. И така нататък. Сега пък дори има насаждане на някакви чужди макроикономически анализи, които казват, че щото левът е стабилен и на високо ниво спрямо леята, драхмата, динара и т.н. съседски валути, ние сме непривлекателни за чужди инвестиции. И можеби, само можеби трябва да излезем от Валутния Борд за да се оправим. Което ще потопи България в средновековен мрак. Но и за това човек трябва да търси информация и да я анализира.
  Аз мога да ти кажа, че Робърт Пректър предсказа тая книга преди повече от 7 години. Например. Въпрос на буден ум и търсене на информация е това да знаеш. Не на поднасяне на готово. Като в Свежо.

Добави коментар