Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Защо Speedy-net.bg имат клиенти?

Този въпрос си го задавам доста честичко напоследък. Мъчителния начин по който почнах с тях, скоростта и качеството на връзката, обслужването и поддръжката им… имат ужасно много ръбове за дооглаждане.
Аз съм един простичък потребител с много малко специфични изисквания. Но вярвам, че опитът ми може да им помогне да бъдат конкурентни. Ако Megalan.bg почнат да предлагат услугите си в Стрелбище(където съм аз сега) не вярвам Speedy да могат да запазят и един клиент. Затова, подредено бих дал малко препоръки които важат в общи линии за всеки доставчик в България, тъйкато тук обслужването страда и то зверски.
1. Работа с клиенти.
Бърза реакция на входящо запитване. Служителите контактуващи с клиентите трябва да са любезни при всички случаи. Те не трябва да са саркастични, лаконични или груби. Не трябва да игнорират клиента, не трябва да го снабдяват със заблуждаваща информация. Трябва да са проактивни при поддържане на контакт. Трябва също така да са запознати с продуктите на компанията и да я представят в най-добрата и светлина. Нужно е и да са компетентни по въпросите които им се задават, трябва да имат широка, а не дълбока база познания.
1.1 Контрол на работа с клиенти
Записът, който този доставчик прави на постъпващите разговори очевидно не помага за подобряване на услугата. Също и няма инстанция на която оправдано да ескалирам какъвто и да е проблем/случай с който първия представител не може да се справи. Качеството трябва да се поддържа, то не е изначално гарантирано. Учете се, драги предприемачи.
2. Обслужване.
Интернет значи “сега и веднага”. Да си интернет доставчик пък би трябвало да значи, че си и компетентен относно всички начини на ползване на услугата. Което ме навежда на мисълта, че доста от доставчиците имат още много да учат. Да, за съжаление на българския пазар за online разплащания няма конкурентна среда и потребителите са принудени да ползват почти средновековни методи като epay.bg . Но epay.bg е много по-добър начин от това да търсиш малко магазинче в което приемат плащания за акаунтите и издават квитанции написани на ръка. Ние, клиентите сме модерни хора и да ходим физически до гише за да си платим акаунтът е недопустимо.
2.1. Техническо обслужване
Ако съществува проблем и клиентът има нужда да информира доставчика за това, то доставчика вече е назад с времето. Разследването на проблема трябва да стане веднага, времеви рамки трябва да бъдат давани ако ще и те да са предполагаеми/негарантирани. Времето все пак е скъпо. Техническия персонал е нужно да е компетентен с малко по-дълбока база. “Линукс виждам за първи път” злепоставя самата компания.
3. Качество на услугата
Драги доставчици. Вътрешна конфигурация посредством DHCP е нещо елементарно. Направете го. Вашите клиенти не желаят да бъдат изолирани само в рамките на свързаността към точката за достъп. Ако не желаете да доставяте sharing по стария начин то поне осигурете нормален P2P обмен. DC++ хъб е отново, нещо елементарно за конфигуриране и доставяне. И да, вътрешния транспорт е нещо полезно. Пести малко ресурси. Особено при обмен на големи файлове каквато все повече е целта на ползване на интернет услугата в България и света.
Скорост. Моля ви, имайте добрината да се осведомявате за качеството доставяно от конкурентите. Дори негарантирана скоростта на връзката трябва да е добра поне в ненатоварените часови зони. http://ftp.bg.debian.org …
;; QUESTION SECTION:
;ftp.bg.debian.org. IN A

;; ANSWER SECTION:
ftp.bg.debian.org. 3600 IN CNAME debian.spnet.net.
debian.spnet.net. 5788 IN A 212.36.0.70
Господа, това е български сървър. Желая да имам свързаност по-висока от 130-140 KB/s . Такава жалка скорост си е направо за срам.

Пазарът е конкурентен и свободен, дами и господа. Всякакви договорки са незначителни при възможността за разширение на клиентската база. Подобрете качеството на услугата или бъдете изместени.

 1. sepuko каза :

  Блогът ми в общи линии е скрит от света, но след горната статия забелязах 15 кратно увеличение на скоростта към http://ftp.bg.debian.org...

 2. sepuko каза :

  Актуализация, Спийди пуснаха линк към epay през страницата си. Линкът за сметка на това не работи от не-клиентски терминали. Още по-потресаващо беше да видя една умопомрачителна страница на мястото на сайта ми която гласеше: “You have no permission to be here! Please leave!”. Да, ip-то ми беше пренасочено към тaя грознa страница на http://suspended.speedy-net.bg/cgi-bin/index.cgi . Оказа се, че замисълът е бил клиентите да знаят какво става и да могат да си удължат абонамента с 5 дни. Обаче аз виждайки тая страница от работа реших, че Спийди не само са отрязали сайта ми(не интернет акаунта ми) а ми и правят трафик на мой гръб(все едно аз самия имам трафик, но принципът си е принцип). Бях безпощаден и агресивен, дори бях сексист(чух женски глас и реших, че операторката няма техническа подготовка). След първоначалното изясняване продължихме с по-спокоен тон и всичко се изясни. Някакъв господин от Америка е писал скрипта и страницата, след това ненадейно изчезнал и страницата останала в този си вид… Като цяло статистиката може и да изглежда ок, обаче за клиента са важни детайлите… Те освен всичко могат да заблуждават, важни са.

 3. pecata каза :

  човек ползвай, dream net, скороста там е екстра, down time не помня кога за последно имаше.

 4. sepuko каза :

  За съжаление доставчикът, който искам да доставя там където живея, не го прави. Интернет достъпа им е “без ограничение на протоколи, сесии и време чрез ethernet интерфейс.” . Което принципно уж важи и за Speedy ама нета им е нестабилен. На Megalan нета им е стабилен ама сесиите ги клъцкат бързо. В действителност ми се ще да видя поне един свестен доставчик дето не опъва кабели по стълбовете на уличното осветление. И във въздуха между блоковете. Дрийм нет такива ли са?

 5. info каза :

  pecata, можеш ли да пуснеш линк към сайта на dream net, че нещо не се откриват с google?

 6. sepuko каза :

  Този доставчик не съществува. Ползвай Online Direct, те са стабилни по всички критерии.

 7. Ива каза :

  За този, който попита за Dreamnet – ето сайт – www. dreament. bg. Доста познати са при тях, почти никакви опаквания нямат.

 8. sepuko каза :

  Мда, е малко странно все пак, ти защо не си при тях?

 9. Ива каза :

  Не живея в района на покритието им. Мисля че предлагат интернет само в Стрелбище, а аз вече съм доста далеч от там 🙂

Добави коментар