Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Smoke ’em или голямото Изпушване

img_9144crop3И аз бях там, и аз поседях, попуших(макар и пасивно), послушах и погледах. Протестираха си гражданите(не бяха в униформи), пушиха яко, не се шегуваха. Посвиркаха, подюдюкаха, потъпкаха на едно място срещу студа, показаха се пред медиите, дадоха няколко интервюта. Протест като протест. Коментара на майка ми беше “ако си бяха взели и по едно кафенце, щеше да е все едно са на работа”. И много хора биха се съгласили…

Аз не съм полицай. Аз съм един от тези, които господата полицаи трябва по вменената им длъжност да пазят. От хора, които външно много често приличат на мен. Те нямат татуировка “бандит” на челото.

katНе мога да се отърва от чувството, че ако си имам вземане-даване със служител на МВР, то проблемите ми тепърва ще предстоят, а няма да се решат. С годините, цялата система на МВР се постара да изглежда така в очите на хората. Патрулна полиция, КАТ, Икономическа полиция, Митници и Граничен контрол, дознатели и следователи от всички звена. Нулева превенция на престъпленията, изключително ниска разкриваемост, корупционни скандали, участие на самите служители на МВР в организираната(че пък и самоинициативната) престъпност… Та кой от вас бидейки спрян от служители на КАТ на прав и спокоен булевард, без да е направил нарушение смята, че сега тези вежливи господа в униформи ще направят само рутинна проверка? Че няма да използват ЗЗДП, като инструмент за сплашване, за да получат нерегламентирано възнаграждение за несъблюдаването му? Защо наркопласмента в градовете териториално е разпределен по границите на правомощия на различните РПУ-та? Защо митничар е мръсна дума? И още много други подобни въпроси…

В светлината на горното, аз нямаше как да не посрещна протеста със смесени чувства. За такива резултати в момента правителството така и така ме стриже със жестоките си данъци. Същото това правителство, чиито представители участват в корупционни сделки и сивия бизнес, осигуряват чадър над организираната престъпност и понякога дори коват закони обслужващи индивиди. Престъпления, които трябва да бъдат разкрити от служителите на МВР.

Това правителство до преди не повече от два месеца отричаше съществуването на кризата. А след това безочливо лъжеше гражданите от екрана на телевизорите, че тази криза ще ни подмине, а ние в нея, в България ще сме като на остров. Това правителство сега използва това понятие “кризата”, като оправдание да ореже разходи предвидени още в бюджет 2008, който е кован през 2007-ма. Което се хвалеше, че трупането на излишък е стигнало невиждани размери. Че събираемостта от данъци тая година далеч е надхвърлила очакването им? Сега те казват, че просто пари за премии и 13-та заплата няма заради кризата. Тя сигурно притежава апарат с който да влияе на план разходи за който парите вече са събрани. И да маха от него разходите за премии на служителите на МВР. Трябвало да се мисли и за медиците и за учителите, видите ли… Същите тия учители, които обвиниха в егоизъм, когато пожелаха по-високи заплата и им дадоха едно голямо нищо. Тогава трябваше да се мисли за медиците и служителите на МВР.

Не ви ли се струва, меко казано, странно?

Добре, нека да обобщим. В това странно положение има три гледни точки. На обикновения гражданин, на служителя на МВР и на правителството.

Обикновения гражданин вижда конфликт между две страни, които доста често презира еднакво. Правителството, защото върши престъпления срещу него и му създава пречки да живее добре и спокойно. МВР, защото не го пази от тия посегателства на правителството и защото често МВР е и негов инструмент за издевателства. Отделно, че МВР в голямата си част представлява и страната, срещу която трябва да се бори. Освен всичко служителите на МВР често и демонстративно не спазват закона. Затова и на гражданина му е през оная работа спазва ли го или не. Дори по-често се възползва от пропуски в него и го престъпва.

Служителя на МВР вижда как правителството не му дава условия да върши работата си добре, често пряко му пречи и освен всичко подценява труда му. И понякога, той неволно става инструмент на това правителство. Инструмент за репресия. Вижда как дори близки, приятели и роднини често нарушават закона. И много често от него се очаква той да помогне в делото..(!?) От него се очаква при ниско заплащане, при мизерни условия на труд и постоянен страх от “предателство”, да:

  • хваща престъпници
  • изобличава колеги в престъпления по длъжност(и други)
  • изобличава политици и други държавни служители в престъпления по длъжност(и други)
  • не участва в и предприема  действия повишаващи стандарта му по нерегламентиран начинnormal_louis-de-funs
  • да служи за пример
  • да изобличи роднина в престъпление/нарушение ако такова има

За вас не знам, ама усещам, че тия хора извън униформата си са горе-долу като нас. Не работят тая професия от алтруизъм. Те също са свободни икономически агенти, като нас. Търсят по-добър живот, също като нас. Искат спокойствие и сигурност. Също като нас. Обект са на посегателствата на престъпниците, правителството, шефовете си и други колеги от системата на МВР, също като нас. Вие, освен ако не сте лунатик или имате особено смъртно желание, бихте ли си вършили работата, както ви вменява закона при тия условия? Аз не бих.

Правителството вижда още една ситуация, с която ще се справи с оправдания, които минават, щото делата му са непрозрачни. Освен всичко вижда и други неща. Служителите на МВР са също толкова “в кюпа” колкото и всеки политик. Да бъдеш инструмент не е извинение за погазването на закона. Вижда, че и гражданите не могат да се разделят с лошия си манталитет. Те се възползват всячески от слабото съблюдаване на закона и от ниската наказуемост. Научили са се да живеят така и понякога дори им харесва. За времето на лек икономически подем и динамичен живот от 1997-ма насам са и оглупели. Имат какво да губят и това ги прави слепи за всички неправди. Министрите манипулират масите по най-елементарния и видим начин. Просто обидно директно. Казвайки им, че ако дадат на едните ще трябва да отнемат от другите. Противоречейки със собствените си изказвания от вчера. С тези от преди една година. С тези от началото на мандата. Хората реално не виждат по-далече от носа си и собствената си пряка изгода. Това е достатъчно на правителството. Пластелин…

В светлината на всичко това аз бих издал следните препоръки:

Към обикновените граждани. Мили хора, спазвайте закона. Това ще ви разграничи от цялата сган, която го погазва умишлено и с цел изгода от нещастието на другите. Знаете, те татуировка “бандит” на челото нямат и приличат на вас. Та как да ги разпознае полицаят от вас, ако вие също газите закона като бандити? Вие, на полицая съграждани, познати, приятели и роднини. Помагайте и бъдете съзнателни. Бъдете добронамерени. Бъдете такива каквито би ви харесало да са другите. Не конкурентни зверове, които се опитват да вземат преимущество срещу другите на всяка цена.

Към господата полицаи. Драги правоохранители и законосъблюдатели. Започнете от едно от най-логичните места. Вашите началници. Тия без чието знание нищо не става. Ако са виновни-потопете ги. Съберете солидни доказателства, направете надеждно копие от всичко и ги предайте на прокуратурата. Нека сделките за информация започнат веднага. Нека вашите шефове да почнат да пеят за тези над тях и така нагоре до самия корен на порочната верига. Нека преборим тия, които застрашават и вашата сигурност, тази на децата и роднините ви, спокойния ви и добър живот. Виновните от вас ако са участвали в преследването и събирането на доказателства ще имат облекчени присъди или дори условни. Тия, които няма да мога да се задържат в системата на МВР могат да се захваната с агро бизнес. Има пара в тая работа, вярвайте ми.

Господа депутати и държавни чиновници. Ако сте виновни в престъпления по длъжност, активно или пасивно, признайте си. Улеснете работата на следствието. Съдействайте. Виновните от вас, които активно са помагали в процеса на “осветляване” ще получат облекчени или условни присъди. Не знам дали ще можете да се захванете с агробизнес. Щото виновните от вас натрупаното богатство спокойно няма да могат да изхарчат. Пригответе си няколко ката бельо и чифт чехли. Или купете парцел на гробищата по-далече от всякакви дървете за да не ви препикават мястото на вечен покой. Освен гузната съвест и дълбоките нерви друго не ви остава. Вие сте залог на другите и го знаете. Подарете си по-добър живот, признайте си, предайте се…

Добави коментар