Блог за сепукисти

Съзнателен избор

У-ВОЛ-НЕ-НИ-ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!

А пък ей за това отдолу ме уволниха в предната ми фирма, aplus . net . И след това ме назначиха пак, ама това е друга история.

Беше вечерта на 31-ви Януари, 2007-а… Обади ми се клиент, духовник в някоя от многобройните църкви в САЩ, искат да си правят сайт. Молитвите към господ не помогнали, пичовете решили, че трябва да тормозят съпорт-а за това. Този, който говори на телефона всъщност не се занимава с проблема, пича който се занимава е също толкова не в час, и телефониста се разхожда до другата стая за да му предаде какво съм казал… Писна ми калинката, 45 минути безмислен кретенски разговор, успях да ги накарам да сменят wmv в mp3 и да го сложат на тъпия си сайт, всякакви други безмислени лупинги и така нататък, те самите не знаеха какво точно искат… Много се надявах пича да пукне на телефона, но не би… След цяла нощна смяна яко напрежение, реших да излея мъката си във личния ми хостинг. За тестови цели си имах акаунт пък там блог… Написах това отдолу и още същия ден бях уволнен, с повишение на заплатата от около 20% при на всичко отгоре. Казаха ми, че едновременно ми повишават заплатата със задна дата и ме уволняват…

“Да работи човек техническа поддръжка е проста работа. Обажда ти се някой относно проблем с който ти си запознат, даваш му информация, нещата потръгват, той е доволен, благославя те и си тръгва/затваря телефона.

Да работи човек техническа поддръжка на американски клиенти си е жив кошмар от който и Хичкок ще се насере прав(ако да кажем не е поседнал междувременно). Когато компанията предлага евтини продукти шансът клиентът да не е запознат с продукта и предназначението му е огромен. Това е и най-често срещания вариант. Товарът и негативите от това обаче не падат върху никой друг освен техническата поддръжка. Никой не звъни на Мерцедес за да им се кара, че няма шофьорска книжка. Това е щото прости хора нямат кинти да си купят Мерцедес! Когато обаче един домейн плюс хостинг план могат да струват по-малко от 100$ годишно при гаранция за 24/7/365 поддръжка по телефон, чат и мейл хората се хвърлят като мухи на прясно лайно. Гнусната консуматорска орда в САЩ купува като невидяла каквото и попадне. Бабички и дядовци пазаруват ИТ услуги от които и понятие си нямат и предпочитат да ги наричат”mumbo-jumbo” щото всичко им е латински, злобни феминистки и тексаски селяни, скапани амеби малоумни и чужденци с говорни дефекти, хора прекарали тежък инсулт(мозъка им е гладък като огледалата на Хъбъл) и нагли арабчета, китайци които знаят само китайски, латиноси дето просят латино поддръжка… Има ли нужда да изброявам още? Категориите червеи, които се обаждат за да им бъде свършена работата са толкова колкото са и самите те.

Ние тук в техническа поддръжка сме хора със стоманени нерви. Ние никога не обиждаме хората. Ние рядко повишаваме тон. Ние дори рядко втвърдяваме тон. За да не си изгубим работата. Но това е като да накараш слон да скочи в пропаст с кротки молби. Проблемът е, че трябва да накараш слона да скочи за определено време. И нека то да е средно 5 минути щото иначе изглеждаш ниско продуктивен. Може би за това време слона може да схване концепцията на простичката ви молба. Но няма да се навие!
Ниска техническа грамотност, смесена със слабо познаване на собствения им език прави бързото обслужване на тия животни невъзможно. Което за собственика(на компанията) плащащ “безплатната” поддръжка всъщност си е женско оплакване. Винаги има начин. Хем да го научиш тъпото копеле, хем да го накараш да се чувства по-умен от теб, хем да е бързо, хем и работата да му свършиш.
Разговорът почва горе-долу така. Клиентът звъни на техническа поддръжка, техникът вдига телефона и се опитва да потвърди, че тоя дето се обажда е клиент и че акаунта за който се обажда му принадлежи. При все, че са скапани скръндзи тия типове, те нямат и зрънце информация за това, което притежават. Не знаят нито номера на акаунта си, нито какво имат в него. Нервите на техника се протриват още от момента в който клиента каже, че може да даде само последното си име(примерно Smith за което ще намерим няколко хиляди съвпадения). Все едно да се опиташ да вземеш анамнеза и пациента да каже само “боли”. Което ме навежда на другия проблем. Описанието на проблемът.

“Мейлът ми не работи”. Сам господ не може да си представи възможните комбинации от смисли, които тъпото дърво отсреща може да вложи в тия простички думи. От таквиз обяснения “какво-не-работи” всекиму би се стъжнило, какво да кажем когато вече си похабил половината от средното време за разговор само за да го идентифицираш гадния капут… По-сложни проблеми просто не си заслужават думите, ако ги описваха с междуметия сигурно щяхме да ги разберем по-бързо.

Вентилираме, к’во да правим… Сипем люти проклятия(заглушаваме напълно телефона преди това), толкова жестоки, щото не ми се ще да цитирам. Но ако някой дойде тук и помоли срещу заплащане да му прокълнем някой, ние без време и усилие ще му спретнем такава черна магия, че обекта ще влачи нечовешки нещастия до 12-то коляно на внуците. Тежко е… A има и особено гадни дни. В резултат от наш’та ефикасна вентилация в северна америка при всяка тежка смяна раковите заболявания растат с по много. С всяко обаждане.

Който иска може да си поплаче тук… Пущайте жалейки, може и да ви олекне.”

Добави коментар