Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Subprime кризата с човешки думи

Тази страница направо ме взриви с ефикасното си обяснение на всичко относно ипотечната криза в САЩ! Намерих го като линк в агрегатора на Пейо, но вече ще си имам отметка в браузъра специално за това. Не бях си и представял, че е възможно да се обясни с толкова прости думи и толкова разбираемо! Ето какво представлява ипотечната криза в САЩ през погледа на всички участници в аферата – обикновени кредитоискатели, брокери на кредити, кредитори, спекуланти, инвеститори:

В офиса на брокера:

– Ох, наистина ми се иска да си купя къща, ама нямам спестявания за предплата, а и не мисля, че мога да си позволя месечните вноски. Можеш ли да ми помогнеш? – попитал кредитоискателят.
– Разбира се! – отвърнал брокерът. Тъй като стойността на къщата ти винаги ще се покачва, ние вече нямаме нужда от предплащане.
– Освен това можем да ти осигурим наистина нисък лихвен процент за няколко години…Ще го вдигнем по-късно, става ли? – Допълнил последният.
– Разбира се, няма проблем. Ъъъ, ами има и още нещо…работодателят ми е гъз и може да не потвърди трудово-правните ни отношения. Това ще бъде ли проблем?
– Никак. Ние можем да ти осигурим специалния “Заем на лъжците” и ти сам можеш да потвърдиш трудовата си заетост.
– Пичове вие сте върха! Наистина имате желание да работите с хора като мен!
– Ами, ние всъщност не ти отпускаме парите, банката прави това, тъй че на нас наистина не ни пука дали ще смогнеш. При всяко положение ние си прибираме комисионната.
– Леле! Ами да почваме тогава!

Няколко седмици по-късно в банката:

-Наистина трябва да се отърва от тези скапани ипотечни кредити. Направо ми осмърдяват офиса. Слава богу, има едни наистина умни пичове в Ню Йорк, които ще ги купят и ще пуснат в действие финансовата си магия. Ще им звънна веднага! – казал си банкера.

Сцена на действие “ASG инвестиционна банка” на Уолстрийт. “Доверете се на “Наистина умните пичове” за вашите инвестиционни нужди”.

-Уф, най-добре да се отървем от тия ипотеки преди да са ги накацали мухите.
-Ама кой ще купи тоя боклук бе, шефе?
-Измислил съм го! Първо, ще създадем нов вид ценни книжа и ще използваме ипотеките като покритие. Ще ги наречем CDO (или можеби CMO). Можем да продадем тия CDO-та на инвеститори и да им обещаем дивиденти и изплащане, когато и ипотеките бъдат изплатени.
-Да ама боклукът си е боклук, нали? Не те разбирам.
-Да, от една страна сама по себе си всяка една от тия ипотеки е боклук, обаче взети като цяло, само някои от тях ще изгърмят, определено няма да са всичките. И тъй като цените на имотите постоянно растат, ние наистина няма за какво да се притесняваме.
– Не схващам.
– Новите CDO ще работят така:
Ще бъдат съставени от три емисии, и ще ги наречем “Добри”, “Не толкова добри” и “Грозна работа”.
– Та ако някои от ипотеките изгърмят, както със сигурност ще стане, ние ще обещаем на съдържателите на “Добри” книжа да им бъде платено първи. Втори ще получат вноските си “Не толкова добри”-те и “Грозна работа” – последни.
– А, почвам да разбирам. Тъй като съдържателите на “Дбори”-те книжа рискуват най-малко, те ще имат най-нисък лихвен процент, нали? “Не толкова добри”-те ще получат по-добра лихва, а тези с “Грозна работа” направо сладка лихва.
– Точно. Обаче става дори по-добре. Ще застраховаме “Добри”-те книжа. Ако го направим, Кредитните одитори ще ни дадат рейтинги в диапазона ААА до А. Най-вероятно “Не толкова добри”-те ще получат рейтинг BBB do B, все още доста добър. А за “Грозна работа” книжата направо няма и да си правим труд да ги рейтингуваме.
– Значи си успял да създадеш ААА и BBB книжа от куп ненадеждни, смрадливи ипотечни кредити…шефе ти си гений!
– Знам аз.
– Добре де, а на кой ще ги продаваме тия емисии?
– Задниците от финансов надзор няма да ни дадат да ги продаваме на вдовици и сираци, тъй че ще ги продаваме на специални институционализирани клиенти (организации, сдружения).
– Като какви?
– Като застрахователни агенции, банки, малки градчета в Норвегия, училищни настоятелства в Канзас – на всеки който търси висококачествена, сигурна инвестиция.
– Да, ама никой няма да иска да си купи книжа “Грозна работа”.
– Много ясно, никой не е толкова тъп. Ние ще си запазим тая емисия и ще си плащаме сами на себе си една хубавичка лихва.
– Ох, това всичко е толкова яко…обаче ние използваме само тия миризливи ипотеки като покритие за изцяло нов вид книжа, не сме се отървали от тях. Няма ли да трябва да фигурират на счетоводния ни баланс?
– Разбира се, че не! Пичовете, които създават правилата за осчетоводяване, ни позволяват да създадем компания на Кайманите, която да бъде собственик на тия ипотеки. Боклукът отива на техния счетоводен баланс, не на нашия. Наричат се “Носители със специално предназначение” (Special Purpose Vehicle или SPV).
– Това е супер, обаче защо биха ни позволили да го направим, това не е ли просто развозване на боклука ни наляво-надясно?
– Да, ама ние сме ги убедили тях, че е особено важно за здравето на икономиката на САЩ инвеститорите да не знаят за тия сложни транзакции и какво стои зад тях.

А междувременно при финансовия надзорник:

“Офис на Царя на счетоводството”

– Ваше величество, като инвеститор и загрижен гражданин, аз настоявам вие да принудите нашите финансови институции да бъдат по-прозрачни и открити в отчетите си! – казал гражданинът.
– Да го духаш…- отвърнал му финансовият надзорник.

Господи това наистина не го предвидихме…

-Ей пич, какво става! Не получаваме плащания! – изпищяли пичовете от Норвежкия селски пенсионен фонд
– Мда бе, наистина щях да ти звънна ама тука нещата полудяха. Изглежда нещастниците дето са изтеглили ипотеките, които покриват книжата ви, не могат да си плащат. – им отвърнали от “RSG инвестиционна банка”.
– Чакай малко бе! Ние си купихме ААА “Добри” книжа! Сещаш ли се? Сигурните! Предполага се, че на нас ни се плаща първи!
– Е да, ама за съжаление тия кредити се оказаха маааалко по-скапани от очакваното и много малко кеш се процежда от тях. Честно, уверявам те, че и ние сме също толкова разочаровани като вас.
– Ама вие ни казахте, че цените на имотите само ще растат и че вашите кредитоискатели винаги биха могли да рефинансират!
– Мда, това беше тъпо предположение. Издънихме се. Сори.
– Тъпо предположение друг път! Ами ААА рейтинга!?
– Агенциите също са се издънили.
– Ама тия книжа бях застраховани! Ами застрахователите?
– Бъзикаш ли се? Няма начин тия пичове да извадят достатъчно пари, за да оправят цялата кочина. Те също се издъниха.
– Това всичко е направо супер, задник такъв! Какво да кажа на съселяните ми?!
– Кажи им, че и ти си се издънил!
– Ходи се шибай бе!
– Ти също пич, ти също…
Край.

  1. Блог за сепукисти » Blog Archive » Лицемерието на централните банки каза :

    […] си са направили неразумно големи инвестиции в “безрискови инструменти“, които не са проучили сами. Как го правят? Правят го […]

Добави коментар