Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Архив за ‘Техника’ Категория

Неконвенционални ДВГ

Двигателите с вътрешно горене са неефективни и в общи линии остарял принцип и технология, обаче някои от техническите решения взети за повишаване на ефективността им ме изумяват и до ден днешен. Ако хитрите решения на тежки проблеми ви се струват интересни то вижте следните:

Аксиален двигател:

Турбо-двигател(не става въпрос за турбо компресор): Нататък… »

МВР, Министерството на Всякакви Развращения и частните интереси

„Служители на сектор „Компютърни престъпления” към МВР иззеха 16 компютърни системи от варненска фирма при специализирана проверка за легитимността на използвания софтуер. Към момента на проверката в офиса на фирмата върху компютрите са открити копия на програми – собственост на компании членки на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (BSA), за които не са предоставени документи, удостоверяващи законосъобразното им придобиване и използване. Компютрите са иззети от полицията като доказателства по образуваното дознание за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс, съобщиха от BSA, с чието съдействие е извършена акцията. Служителите на сектор „Компютърни престъпления” продължават работа по разследване дейността на дружеството. Акцията е част от предприетите напоследък мерки от страна на органите на МВР за противодействие на интелектуалното пиратство у нас, в контекста на предстоящия преглед по Списък 301 на Търговския представител на САЩ и позиционирането на България в него.” източник

Не знам за вас, но си мисля, че ако спрем да отделяме пари от данъци и почнем да си плащаме за всяко полицейско разследване, може би ще имаме по-добра Полиция. Омръзна ми МВР да тича след чужди интереси и да действа като репресивен орган.

Откъде на къде МВР ще иззема целите компютърни системи на тия хора не знам. BSA в случая действа като рекетьор, който си служи с МВР като с банда мутри. „Ако не си купите легален софтуер с наша помощ, ние ще ви сринем бизнеса и ще се уверим, че вие никога повече няма да имате възможност да го направите.”

Да, точно така. Изземете компютрите на тия хора, това с което си вадят хляба и това на което биха ползвали легален софтуер. Има смисъл. Ако си тъпанар. Нататък… »

AMD дискриминация

Най-новите драйвери за видеоконтролера ми са изкарани от производителя та реших да ги пробвам:

Тук:

amd страница за драйвери

или

gameamdcom-download-location1

В общи линии без голямо значение коя локация си избирам аз идвам до следната страница:

amdcom-download-location-unauthorizedТова не знам точно как да го окачествя, можеби щото свалям от България уебмастърите на АMD едва ли не си мислят, че правя hotlinking към страниците им или нещо такова. На мен повече ми прилича на скапана дискриминация. Какво искат да кажат, че свалянето на драйвери за техен продукт не можело да бъде позволено за мен!?

МасТурбоДизел

turbochargerwhiteАз не че съм особен автомобилен маниак. Колата ми е трошка и ако не е баща ми да дава вещи съвети и да му мрънкам, като почне да трака(ама не от дамаджаните в багажника) тоз автомобил щеше да е склад за резервни части. Обаче бидейки любопитко, аз изчетох едно известно количество статии за Турбо и Механичните компресори и виждам, че точно тази част от автомобила е гледана с едно особено възхищение. Възхищение от неразбиране. А всъщност, като всяко елегантно решение тия технически старовъведения(патент на Алфред Бюхи, 1905-а година) са доволно прости. Тъпче се повече въздух в цилиндрите, което обогатява горивната смес и така се вдига мощността. Нека почнем от “турбото”, тъй като в Европа е по-популярно и се прилага по-широко.

Турбо компресор, надлъжен срез

Турбо компресорите представляват това отдясно. В най-общи линии има следното. Два ротора върху една ос. Всеки ротор е в ръкав. Всеки ръкав е свързан с въздуховод. Двата въздуховода са свързани с различни части на двигателя.

Както можете да видите, ротора отдясно през удобния отвор отгоре загребва студен въздух в големи количества и го тъпче в синята тръба. Тя е свързана с горивната система(всмукателения колектор) и подава компресиран въздух(ценното в него е кислорода). Екстра количеството кислород прави сместа по-експлозивна, повишава налягането на разширяващите се газове в цилиндъра и съответно мощта на двигателя. Нататък… »