Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Архив за ‘Еко’ Категория

Глобално Затъмнение! Global Dimming!

Това не е ново явление, Глобалното Затъмняване е феномен, който се развива от зората на индустриализацията и употребата на фосилни горива. Ефектът му в последните десетилетия, обаче, е все по-осезаем и значим. Феномен, с който хората не са запознати изобщо, за разлика от малко или много познатия Парников ефект. Глобалното Затъмняване, това е злото, което на практика се бори със злото на Парниковия ефект. Искам да ви запозная с феноменът чрез превод на транскриптът на филмът на BBC от 2005-а година наречен Global Dimming (заповядайте торент http://extratorrent.com/torrent/751657/BBC+Horizon+-+Global+Dimming.html ) . Ще ми се да имах умението на съставящите научнопопулярни филми в BBC да слагам точно ударение върху проблемите, но не би. Пък и нека не се опитваме да измислим топлата вода пак, нека я ползваме. И все пак нека дам едно кратко резюме за хората, които нямат или не желаят да отделят време за да се информират от извора:

 1. Що е Глобално Затъмнение? – Това е ефект при който тоталното количество слънчева светлина достигаща земната повърхност намалява.
 2. Как е открит ефектът? – Открит е благодарение на събирани данни относно изпарението на водата в последните 100 години, а също и благодарение на преки замервания на слънчевата светлина в Израел и Германия.
 3. Колко силно е въздействието? – Спад на пряката слънчева светлина от 9% в Антарктика, 10% в Съединените Щати и почти 30% в Русия, около 16% в части от Британските острови.
 4. Защо не мръзнем в резултат? – Заради парниковите газове, които улавят топлината.
 5. Как става? – Замърсяването на въздухът с твърди частици в резултат на изгаряне на фосилни горива само по себе си блокира слънчевата светлина. Много по-силен е ефектът от това, че тези частички стават кондензационни ядра за много по-малки капчици в облаците, които не са валежни, но ги превръщат в голямо огледало.
 6. Какъв е ефектът? – охлаждането на определени области на земната повърхност, суша или океан пряко влияе на климатичните системи. Например би могло да спре изцяло валежите в огромни райони.
 7. Засяга ли ни? – Да, спад в слънчевата светлина има и над източна Европа, при това немалък.
 8. Взимат ли се мерки? – Да, взимат се и в това е уловката-оказва се, че това е опасно когато не е комплексна мярка. Да се борим с Глобалното Затъмнение отделно от Глобалното затопляне е укъсяване на фитилът на последния.
 9. Защо? – прочетете по-надолу… Нататък… »

Трябва ли да се защитим от прекалено много реклама

Тази тема е провокирана директно от така случайно материализиралата се дискусия “Трябва ли да защитим децата си от прекалено много реклама” в групата на Меглена Кунева във facebook “За да се случват нещата”.

Този въпрос, колкото и недефиниран и блуждаещ да е, има простичък отговор.
Ако стоките и услугите се потребляват и произвеждат(едновременно) разумно, то и нуждата от реклама ще е много малка и тя ще е по-скоро информационен бюлетин, отколкото художествено олицетворение на несъществуващи качества или насаждане на идея за стил на живот, придобиван чрез притежание на продукта. В момента огромна част от стоките и услугите са паразитни и нуждата от тях съвсем не е явна. Да не говорим за тия стоки и услуги, които не са забранени със закон, но пряко вредят, на отделен индивид или на цели групи. Рекламата спомага за промотирането и поддръжката на интерес към продукти, които при други условия не биха имали пазарен дял поради слаба нужда и интерес от тях. Нека дам една тривиализация: производство на автомобили.

Автомобилната промишленост е един от най-консервативните сектори на производство и въпреки наличните високи технологии, там те не се прилагат, докато не дойде време за маркетинг отдела да поддържа интереса към дадена марка. От поне един век там няма качествена промяна и все още се ползват ДВГ въпреки наличието на много по-ефективни енергийни източници. Материалите и процесите са неефективни, моделния ред е паразитен и ненужно раздут. Заложения цикъл на живот на компонентите става все по-кратък. Обновлението при моделите твърде често не води до по-голяма ефективност.

Защо? Защото качеството се движи от икономическа ефективност, а не от нужда за подобрение на качеството на стоката. Следователно и качеството ни на живот се определя от икономическата ни ефективност. За това и околната среда се замърсява безогледно.

Това значи на всички ни начина на мислене да се промени коренно. Икономиката ни се базира на оскъдица, а благоденствието-на притежанието на относително по-голям дял от оскъден ресурс. С прости думи-алчност. Ние сме тези, които с алчността си се облъчваме с реклами, тъйкато желаем повече от колкото имаме нужда и произвеждаме ненужни стоки и услуги.

Реклама ще има, докато мислим по същия начин, чрез всякакви медии, по всякакви начини. Ще се предпазим само ако се променим.

Хидрогенирани(транс) мазнини

реклама на хидрогенирани растителни маслаПродават ли се въобще храни, които стават за ядене на световния и местен пазар? Прочетете за транс изомерите и как държавата не желае да ги контролира, когато има данни, че те са бавна отрова и присъстват в повечето храни по магазините.
Преди много време Procter&Gamble наемат химик, който да направи производството им на свещи за осветление по-евтино, като ползва изкуствени мазнини, а не животински. След време електричеството ги измества от пазара, а Procter&Gamble започват да продават продукта като храна.

Какво е транс изомер? Или транс-мазнина?

Транс изомерите на висшите мастни киселини са мазнини, които се получават при нагряване до висока температура на течни растителни масла в присъствието на катализатори и водород. Този процес в химията се нарича хидрогениране. Колкото по-хидрогенирано е едно масло, толкова по-твърдо ще е на стайна температура. Например течните маргарини са по-малко хидрогенирани и имат по-малко транс изомери от твърдите маргарини.

Повечето от транс-мазнините на пазара за хранителни продукти се намират в недомашно приготвените печени изделия като бисквити, кексове, пасти и торти, вафли, както и маргарини, хамбургери и др. Приготвените във веригите за бързо хранене пържени картофи, тиквички и др. също съдържат сериозни дози транс изомери. Нататък… »

Слънчева кула

“Слънчева кула” или Solar Updraft Tower е още един интересен начин да се събира енергия от един от най-добрите и екологични източници в нашата слънчева система-Слънцето. Интересува ме точно този възобновим източник тъй като за разлика от океанските течения и вълни, реките и въздушните течения събирането на енергия от нашата звезда е абсолютно безопасно и също и невероятно ефективно. Засега има само един малък недостатък на повечето средства за преобразуване на слънчева енергия. Ниско съотношение мощност/площ. Все още слънчевите панели са с нисък коефициент на полезно действие и за да бъде генерирана значима мощност е нужно заемането на огромни площи иначе използваема земя. Да не говорим за косвено ползване на слънчева енергия. Това е недостатък и на въпросната “Слънчева кула”. Ето какъв е принципа:Диаграма на Слънчева кула

 1. Въздух се затопля под прозрачния панел на голяма парникова конструкция с комин в средата. Отделно покривът на конструкцията има леко възходящ профил улесняващ потока на разширените газове към средата на конструкцията където е коминът.
 2. Там, където конструкцията вече прави връзка с комина е сложено стеснение с турбини, като целия поток от резултиралата конвекция минава от там.
 3. Въздухът движи турбините за сметка на температурата си/скоростта на потока. Турбините генерират електричество, въздухът излиза през комина.
 4. С цел удължаване живота на процеса по цялата площ под панела има колектори, които нагрети от слънцето през деня продължават да излъчват и през нощта, поддържайки производството.

Ефективността на съоръжението зависи от няколко неща:

 1. Площта на парника. Колкото е по-голям толкова по-мощен конвекционен поток и с по-голям дебит.
 2. Височината на комина. Разликата в налягането между основата и върха спомага за това топлия въздух да излиза по-скоростно както и повече студен въздух да се събира в основата.
 3. Комбинация от двете…

Планувани са проекти за инсталации с диаметър 7км и височина на комина до 1000м. В качеството на колектор могат да се използват водни резервоари заради специфичния топлинен капацитет на водата. Плануваната кула в Испания има комин с височина 750м и площ 350 хектара(3 500 000 кв. м.). Очакваната мощност е 40МW.

Enviro Mission АвстралияЕдна електростанция от подобен тип може да компенсира напълно вложените в построяването и емисии вредни газове за около 2 до 3 години. Подобни инсталации са приложими предимно в неземеделски, топли и ерозирали райони, главно пустини. Голяма част от африканските държави разполагат с площта за такъв тип производство на електрическа енергия и предвид невероятно ниската и себестойност могат да се възползват с голям успех. Прототип произвеждащ 50KW с площ 46 000 кв. м. и 150 метров комин е оперирал за около 8 години до 1989 в Испания. Това е дало нужните данни на експериментаторите оперирали проекта да изчислят, че за 100MW мощност ще е нужен парник с площ 20 кв. км и височина на комина 1000м.

Както виждате не е сложно. Ние можем да поддържаме стилът си на живот и без да увреждаме красивата ни планета.

Вело-ентусиаст

mojto_koleloВзех, че си купих колело аз вместо ролери. Точно като това отдясно. И съм мнооооого доволен, сигурно бихте били и вие. По-свободен и мобилен не съм се чувствал от ужасно много време, мислех си, че автомобилът ще ми даде тая свобода, но не би. Колелото мога да го паркирам практически навсякъде, не ме поставя в задръстване, с малко повече внимание и тежко натоварените кръстовища и колела не са проблем. Разходките са прекрасни, особено в парковете където въздухът е чист. Това са неща, които се знаят и не би трябвало да са новост. Но мисля, че повечето хора са позабравили за положителната страна на колоезденето. Свобода, движение, лекота, здраве и тонус. Време да оценим и по-красивите гледки от градовете ни. Време за самите нас. Не се шегувам, в автомобилът сутрин и в задръстването вие не сте насаме с мислите си. По-скоро с тези на останалите изнервени шофьори, с вашите собствени нерви и с притеснението за закъснение. Нататък… »