Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Архив за ‘Здраве’ Категория

Да пуша или да не пуша

Признавам си, че този пост беше провокиран от една статия тук: Блогът на един MadWizard . Самата статия на авторът е провокирана от плановете за забрана на тютюнопушенето на обществени места. И е строго против.  Тъйкато нямаше ни един свободен начин да оставя коментар(име, мейл, url) аз реших, че все пак искам да споделя мислите си по темата. “Да пуша или да не пуша”. Това всъщност не е философски въпрос, за умните хора той трябва да е риторичен. “Да мога да пуша или да не мога” е. Нека да го представим от тая страна:

Интелигентност. Това е определение касаещо бързината с която дадена система, индивид се приспособява към променящи се условия. Най-висшата приспособимост за всеки жив индивид който се е самоосъзнал като такъв е да оцелява. На всяка цена. Пушенето е постъпка точно против тази приспособимост. Познайте пушачите каква интелигентност демонстрират..?

По същия начин и за алкохолиците, наркоманите и всякакви други люде, които прекаляват с и са зависими от вредни вещества.

Друга гледна точка: никой няма право да прави друг, пасивен пушач. Никой.  Правото да причиняваш вреда другиму не е никакво право. И в закона на нито една страна го няма. Следователно пушачите нямат право да претендират за правото си да пушат около който и да било, не само непушачи, но и други пушачи.

Още: всички обичат сегашната система на управление с централна власт и делегиране на права и отговорности в ръцете на народни избраници. Те представляват държавата, концентрирали са масовото желание, волята и мозъчния тръст на гражданите при тях. Гражданите са доволни от положението. Демокрация. Ако всеки имаше трезв ум да мисли и преценя за себе си и да кооперира с другите рационално и алтруистично за взаимното им благо то системата щеше да е Анархо-комунизъм.  Но не би. Демокрация. Следователно държавата се грижи за здравето на малоумните си деца ограничавайки тотално възможностите им сами да си вредят. Вие сами го желаете.

Следващите стъпки ще са забрана за пушене на всякакви публични площи, тротоари, паркове, площади, спирки и т.н. Но за мен нищо няма да е приключило докато тютюна не стане забранена култура. Нека бъде забранено отглеждането изобщо. Не смятам, че който и да е има право да ползва каквато и да е плодородна площ по земното кълбо за да отглежда растения, от които има само вреда. Цялата тая индустрия е паразитна и трябва да си ходи. Твърде умни сме за да си позволим друго.

Наясно съм, че хората обичат да си мислят, че имат право на мнението си. Обаче също така знам, че какъвто и аргумент да се изкара против изложението ми горе ще е глупав и зле обоснован. Нищо не надхвърля като ценности животът и доброто качество на живот(в добро здраве). А аз съм за тях.

Смешен плач

Парламентът е на път да синхронизира законодателството ни с това на европейския съюз или поне в частта отнасяща се до забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места. Това по мои наблюдения предизвиква невероятни брожения в българското общество, недоволство и разделения на оценките.
Нека да преразгледаме фактите.

  1. Тютюнопушенето е безспорно вредно за здравето и на пушачът и на околните.
  2. Пушачите не претърпяват вреди ако не могат да пушат.
  3. Непушачите претърпяват вреди изложени на цигарен дим.

В светлината на така изброените факти ми е смешен плачът на хората, че ще им бъде забранено да задоволяват самоубийствената си пристрастеност. Още повече, че от друга страна това ще донесе облекчение на очевидно по-интелигентната част от населението, за която вредата е явна.
Забраната очевидно е разумна и да ви кажа е очевидно рационална. Защото плиткоумието и слабия контрол на една част от населението първо пречи на другата част, второ натоварва здравната система и трето създава пазар за паразитни производства, които на практика печелят от продукт, който не дава никаква полза! Да. трябва да има отлив от тютюнопушенето по очевидни причини, ако не съзнателно то тогава чрез забрани. Очевидно дори пораснали хора остават пубертети в някои части на мозъка си. За това трябва и родителски контрол. Спортувайте и обичайте себе си, не си вредете. Не се и сърдете, като деца на забрани които са само за ваше добро. И не се оправдавайте с това, че ви е отнет избора. Следващия път, когато димите в лицето на непушач се замислете, че неговия избор е много по-ограничен.