Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Архив за ‘Наука’ Категория

Глобално Затъмнение! Global Dimming!

Това не е ново явление, Глобалното Затъмняване е феномен, който се развива от зората на индустриализацията и употребата на фосилни горива. Ефектът му в последните десетилетия, обаче, е все по-осезаем и значим. Феномен, с който хората не са запознати изобщо, за разлика от малко или много познатия Парников ефект. Глобалното Затъмняване, това е злото, което на практика се бори със злото на Парниковия ефект. Искам да ви запозная с феноменът чрез превод на транскриптът на филмът на BBC от 2005-а година наречен Global Dimming (заповядайте торент http://extratorrent.com/torrent/751657/BBC+Horizon+-+Global+Dimming.html ) . Ще ми се да имах умението на съставящите научнопопулярни филми в BBC да слагам точно ударение върху проблемите, но не би. Пък и нека не се опитваме да измислим топлата вода пак, нека я ползваме. И все пак нека дам едно кратко резюме за хората, които нямат или не желаят да отделят време за да се информират от извора:

  1. Що е Глобално Затъмнение? – Това е ефект при който тоталното количество слънчева светлина достигаща земната повърхност намалява.
  2. Как е открит ефектът? – Открит е благодарение на събирани данни относно изпарението на водата в последните 100 години, а също и благодарение на преки замервания на слънчевата светлина в Израел и Германия.
  3. Колко силно е въздействието? – Спад на пряката слънчева светлина от 9% в Антарктика, 10% в Съединените Щати и почти 30% в Русия, около 16% в части от Британските острови.
  4. Защо не мръзнем в резултат? – Заради парниковите газове, които улавят топлината.
  5. Как става? – Замърсяването на въздухът с твърди частици в резултат на изгаряне на фосилни горива само по себе си блокира слънчевата светлина. Много по-силен е ефектът от това, че тези частички стават кондензационни ядра за много по-малки капчици в облаците, които не са валежни, но ги превръщат в голямо огледало.
  6. Какъв е ефектът? – охлаждането на определени области на земната повърхност, суша или океан пряко влияе на климатичните системи. Например би могло да спре изцяло валежите в огромни райони.
  7. Засяга ли ни? – Да, спад в слънчевата светлина има и над източна Европа, при това немалък.
  8. Взимат ли се мерки? – Да, взимат се и в това е уловката-оказва се, че това е опасно когато не е комплексна мярка. Да се борим с Глобалното Затъмнение отделно от Глобалното затопляне е укъсяване на фитилът на последния.
  9. Защо? – прочетете по-надолу… Нататък… »

Money as debt I & II (Парите като дълг част I и II)

DVD154Ако желаете малко повече осведоменост за реалния паричен механизъм чрез който действа икономиката ни, при това с човешки речник и градация на дълбочината на съдържанието, то Money as debt I и II са филми, които задължително трябва да изгледате. Вече видях реакцията на икономисти с претенции към задълбочеността и академичния вид на информацията да зяпат леко дебилно и невярващо при преглеждането на първия филм. И мога да твърдя, че те сега знаят много повече от колегите си. Ако вие прегледате тези две филмчета, макар и по веднъж, но внимателно, ще имате много по-реална представа за това откъде идват парите от много от дипломираните икономисти по света, не само в България. Смело бих казал, че “много” в случая е множество по-голямо от 95%.

Например все още царува убеждението, че банките отпускат в кредит пари, които могат да подкрепят с наличности в трезора или чрез други активи. И вие ли мислите така? Ако да, то гледайте филмчетата!