Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Архив за ‘Обяснено по човешки’ Категория

Да блокираме бензиностанциите..? Ох, бедни ми глупаци…

Покачването на цената на горивата кара средния българин да си мисли за протест. Протестът е на база това, че цените на дребно са резултат от спекула, монопол и картелни споразумения, а не от свободен пазар в натурална конкуренция.
Какво е решението? В общи линии малко слабоумен DOS attack, много хора ще се наредят пред бензиностанциите за да заредят минимално количество гориво. Това трябва да доведе до понижаване на цените, защото търговците няма да могат да осъществят нормалния си оборот.
Какво прави впечатление? Планът е първосигнален. Планът е построен с никаква теоретична обосновка. Планът има грешни очаквания.
Какво може да постигнат тия действия? С малко думи-повишение на цените на дребно. Защо? Няколко причини:

1. Предлагането на пазарът ще остане на същото равнище. Никой няма да построи допълнителни бензиностанции, само за да преодолее тази малка изгъзица.

2. Бензиностанциите от които човек може да зареди ще станат по-малко, следователно търсенето при същото предлагане ще скочи.

3. Търговците, приемайки множество заявки при които добавената цена на горивото не оправдава разходът по обслужване на заявката, ще включат увеличения разход в цената.

4. Изкуствено се създава оскъдица на ресурсът. Най-натуралния механизъм за справяне с дисбалансът на търсенето и предлагането е цената. Тя ще скача нагоре до тогава, докато търсенето и предлагането са в баланс.

Не вярвам тия, които са измислили тоя план да прочетат моята скромна статийка, пък и не мисля че имат мозъчния капацитет да я осмислят. Но ако могат поне буквалистично да взимат нещата ето какво трябва да направят бедните глупаци за да постигнат целта си:

ПЕШЕХОДСТВАНЕ! Да! Оставете колата на паркинга пред блока. Ползвайте си краката, особено ако живеете на по-малко от 2-3 км. от работа. Това е около половин час ходене пеша. Ползвайте колело, ако сезонът позволява. Да, ако живеете на до 6-7 км. от работа, това ви дава отново средно половин час за да пристигнете. Ползвайте градски транспорт. За всякакви разстояния по-големи от 7-8 км. Защо не? Ако повечето от нас престанат да ползват личните си автомобили, градския транспорт ще е по-свободен да изпълнява графика си навреме и без закъснения. Ще има също така и златната възможност да е ритмичен. Това всичкото рязко ще понижи търсенето на гориво. Търговците, тъйкато все пак работят със складови наличности ще се видят принудени да свалят цените. До тогава, когато баланс има между търсенето и предлагането. Светна ли ви!?

Неграмотен популизъм

Политическите дебати в повечето случаи си остават политически дебати.  Истината е, че депутатите и министрите, нашите най-публични политици, нямат нужната квалификация да тълкуват предложения за действие в икономиката, правото и още куп други области. Поради това, те могат да си “позволят” да изказват некомпетентни и неподготвени мнения, които са близки или направо еднакви с тези на обикновен лаик, техен избирател или не. От друга страна не е нужно да имаш диплома в дадена област на знанието, за да не си лаик, трябва просто да си малко критичен, малко аналитичен и да искаш да градиш собствена гледна точка. Това обаче представлява определена инвестиция на време, която хората не желаят да правят. За това и се ползват тълкувания и мнения на готово. Популистки са тези убеждения, до които един лаик би достигнал с минимална инвестиция на време. Пример: да има или не плосък данък.

Така наречената “Солидарност на богатите”, прогресивното облагане на доходите, всъщност бива тълкувано, като изнасяне на данъчна тежест от най-бедните слоеве на обществото към по-богатите, защото те могат да си го позволят. Прогресията на облагане обаче не е точно алгебрична. Тя представляват фиксиран процент в определени области на доходи, примерно между минималната заплата и 500 лв, между 500 и 1000 лв, от 1000 лв. нагоре.

Как обаче би трябвало да се разпределят процентите на нарастване в отделните диапазони, за да има социална справедливост, а и за да има същите приходи в бюджета? Какъв би бил стимулът на бизнеса, а и на работещите да попадат официално в по-горните групи на облагане? Възможен ли е балансът, при който една малка част от работещите, генерират приходите за публичните блага на по-голямата част от живущите в държавата като цяло?

Помислете за пенсионната система и тази за социално подпомагане (безработни, социално слаби и т.н. ) . Тя е формирана, като пряк вентил в бюджета, а не като отделен резервоар. Един работещ издържа няколко пенсионери и безработни, а също и публичните блага за тях и децата. В момента, това е пропорционално на заплатата. При прогресивно облагане, огромната база в ниските групи ще издържа по-малко количество пенсионери, социално слаби, безработни и т.н. Малкото количество хора в по-високите групи ще трябва да поемат остатъчната тежест.

В светлината на икономическа стагнация, обаче, ние не искаме това. Нататък… »

Глобално Затъмнение! Global Dimming!

Това не е ново явление, Глобалното Затъмняване е феномен, който се развива от зората на индустриализацията и употребата на фосилни горива. Ефектът му в последните десетилетия, обаче, е все по-осезаем и значим. Феномен, с който хората не са запознати изобщо, за разлика от малко или много познатия Парников ефект. Глобалното Затъмняване, това е злото, което на практика се бори със злото на Парниковия ефект. Искам да ви запозная с феноменът чрез превод на транскриптът на филмът на BBC от 2005-а година наречен Global Dimming (заповядайте торент http://extratorrent.com/torrent/751657/BBC+Horizon+-+Global+Dimming.html ) . Ще ми се да имах умението на съставящите научнопопулярни филми в BBC да слагам точно ударение върху проблемите, но не би. Пък и нека не се опитваме да измислим топлата вода пак, нека я ползваме. И все пак нека дам едно кратко резюме за хората, които нямат или не желаят да отделят време за да се информират от извора:

  1. Що е Глобално Затъмнение? – Това е ефект при който тоталното количество слънчева светлина достигаща земната повърхност намалява.
  2. Как е открит ефектът? – Открит е благодарение на събирани данни относно изпарението на водата в последните 100 години, а също и благодарение на преки замервания на слънчевата светлина в Израел и Германия.
  3. Колко силно е въздействието? – Спад на пряката слънчева светлина от 9% в Антарктика, 10% в Съединените Щати и почти 30% в Русия, около 16% в части от Британските острови.
  4. Защо не мръзнем в резултат? – Заради парниковите газове, които улавят топлината.
  5. Как става? – Замърсяването на въздухът с твърди частици в резултат на изгаряне на фосилни горива само по себе си блокира слънчевата светлина. Много по-силен е ефектът от това, че тези частички стават кондензационни ядра за много по-малки капчици в облаците, които не са валежни, но ги превръщат в голямо огледало.
  6. Какъв е ефектът? – охлаждането на определени области на земната повърхност, суша или океан пряко влияе на климатичните системи. Например би могло да спре изцяло валежите в огромни райони.
  7. Засяга ли ни? – Да, спад в слънчевата светлина има и над източна Европа, при това немалък.
  8. Взимат ли се мерки? – Да, взимат се и в това е уловката-оказва се, че това е опасно когато не е комплексна мярка. Да се борим с Глобалното Затъмнение отделно от Глобалното затопляне е укъсяване на фитилът на последния.
  9. Защо? – прочетете по-надолу… Нататък… »

Неконвенционални ДВГ

Двигателите с вътрешно горене са неефективни и в общи линии остарял принцип и технология, обаче някои от техническите решения взети за повишаване на ефективността им ме изумяват и до ден днешен. Ако хитрите решения на тежки проблеми ви се струват интересни то вижте следните:

Аксиален двигател:

Турбо-двигател(не става въпрос за турбо компресор): Нататък… »

Споделям ви

Тази статия точно в този блог:

http://lasombra-said.blogspot.com/2009/08/5_19.html

Приятно четене, попиване и осмисляне. Практично, полезно и удобно.