Блог за сепукисти

Съзнателен избор

Архив за ‘Uncategorized’ Категория

Дайте хляб на банките

Ще ми се да коментирам това което чух по програма “Хоризонт” в предаването “Преди всички” тази сутрин:

<<Репортер: Имам още един въпрос, а времето ни свършва. Нека да попитам какво означава това като отговорник да е посочена БНБ под мярката до края на ноември трябва да се създаде механизъм за ограничаване на възможностите на финансовите институции едностранно да променят условията по предоставени кредити. Не влиза ли тук държавата в едни взаимоотношения банка-кредитополучател някак си твърде дълбоко?
Пламен Димитров: Влиза, точно така е, веднага казвам, че и ние имаме своите притеснения.
Репортер: Защото ако аз съм си вложила парите в една банка и осъзная, че от утре държавата и БНБ ще й определят правилата, по които тя да печели, не съм сигурна дали ще си оставя там парите. Първо. Второ, ако оттам ми е заемът и лихвата бъде замразена, ще съм доволна.
Пламен Димитров: Точно така. Това е доста противоречив въпрос, заради това ние смятаме, че правителството трябва да се намеси така или иначе, но не е задължително да бъде в банките. Има други механизми, има ликвидност, която осигурява, която осигурява правителството на банковата система, която ликвидност през Банката за развитие би могла в края на краищата да стимулира, да бъде предоставена на търговските банки при определени условия през централната банка. Защото тук не говорим за дискриминационна функция, т.е. не говорим за определяне на лихвени проценти пряко, а говорим за една друга политика, която може чрез ликвидност, чрез средства допълнителни, дали ще бъдат 250 млн., за които се говореше преди време или друго количество пари, да бъде увеличена ликвидността и предлагането на банковата система през централната банка, които по естествен начин, по пазарен път да накара банките да свалят лихвите по кредита, оттам естествено и по депозита и да могат оттук нататък и хората, и бизнесът да започнат да получават средства. Това е пътят, другото, ако се разбира като административна мярка би било наистина вярно и доста притеснително.
>>

Не знам вие как разбирате това, но аз мога да ви кажа как би трябвало. Правителството предоставя на банките почти безплатен кеш(с много ниска лихва) и им казва да предоставят заеми на по-ниски лихви(но пак с печалба за тях). Също така част от условията да се възползват може да са лихвите по кредитите да бъдат договаряни твърдо за малки срокове и с по-слаба еластичност нагоре за други срокове. Вие как мислите, дали банките биха спазвали някаква такава политика ако нямат административно ограничение, а имат само някаква насърчителна мярка?

Дали аз, като банка, не бих раздал нисколихвените кредити от банката за развитие на бизнеси, в които имам преки инвестиции? Дали бих почнал да трупам загуби от бавна реакция при нужда от поправка на лихвата по заеми нагоре?

Да погледнем сега от нашата гледна точка. Честни граждани. Трудещи се. Плащащи данъците си чинно, осигурени на пълната си работна заплата. Ние имаме ли интерес част от парите, които държавата е иззела от джоба ни да бъдат дадени за стимул на тия които и без това ни мачкат със скандални условия и лихви!?

Трета гледна точка. Тия пари отиват за да бъдат извършени финансови операции с тях и да създават лихви. Плюс нови пари. Стойността на нашите собствени почва да намаля. Взимат от нашия джоб за да обезценят парите, които са ни останали. Как ви се струва?

Гневен съм.

Количествени отношения

Емпирично съм заключил, че активността на хората пишещи впечатленията си в блог пряко влияе на качеството на публикациите им. Публикуващите най-често имат много по-голям относителен процент “плява” в статиите си. Някои пък направо се вманиачават в повишаване на “продуктивността” си, все едно пишат научни статии или вестник, там качеството страда по един драматичен начин. Вие да сте наблюдавали такава зависимост?

[poll id=”3″]

Multichat интеграции на Pidgin

pidginiconС удоволствие установих(макар и това да са стари новини), че pidgin засега комай е най-универсалния чат клиент ползващ освен всичко и API-то и на skype и facebook(последни открития) както и на:

 • list of pidgin integrationsAIM
 • Bonjour
 • Gadu-Gadu
 • Google Talk
 • Groupwise
 • ICQ
 • IRC
 • MSN
 • MySpaceIM
 • QQ
 • SILC
 • SIMPLE
 • Sametime
 • XMPP
 • Yahoo!
 • Zephyr

Допълнителна поддръжка на:

 • Xfire
 • Facebook IM
 • Microblog
 • msn-pecan
 • Netsoul
 • Rediffbol
 • MXit
 • CyanChat
 • SIP-e (MS Communicator)
 • Twitter Protocol
 • WinMX Peer Network
 • NateOn
 • Tlen.pl
 • Skype Нататък… »

Да го духате, мили съграждани, тук има форум!

Честно казано този енергиен “форум” освен с енергичния бойкот на поканени личности май с друго не изпъква. Поне на нивото на което беше направен да привлече внимание. Това което ми направи впечатление на друго ниво е, че държавата предпочита да смачка спокойния живот на собствените си граждани с цел да направи тоя смешен панаир. Кажете ми, в интереса на кой от живущите в София беше тоя форум, че да се създава изключително утежнен трафик, да се опасва центъра и да се затваря централната част? Да пуснете ограничителни ленти по тротоарите на Евлоги и Христо Георгиеви, бул. България и др., така, че дори на пешеходните пътеки хората да трябва да се провират под тях, а пешеходните светофари да са изключени..?!

 1. Тия хора са няколко десетки, а привилегиите им надвишават съвкупните права на близо 2 000 000 човека? Сами да се грижат за сигурността си, на хората не им пука!
 2. Ние като българи би трябвало да имаме на разположение инфраструктурата на собствената си страна. Кои сте вие, че да ни забранявате достъп? Държавата? НИЕ СМЕ ДЪРЖАВАТА!
 3. Кой ви плаща бе, синове майчини, ако не ние? Ние, от данъците ни. Ще ви сложим в кучи гъз на тия избори. Да, кучи гъз..!
 4. Кои сте вие, да се опитвате да ни унижавате? Не ни давайте повод да излеем цялата жлъч и гняв, които имаме, когато човек се чувства праведен в гнева си граници няма.
 5. Не можахте ли да направите глупавия си форум извън София? Но май тогава никой нямаше да забележи, че го има? Никой не ви харесва, с тъпия ви форум-още по-малко.
 6. Мухобойко, голубчик, не чух да протестираш за това, че ще направят живота черен за софиянци за няколко дни. Ако дори протест не можеш да правиш, по-добре се мятай на един от тия камиони дето събират боклука и свърши малко работа.
 7. Излишен отпадък сте вие, господа организатори и участници в тоя смешен “форум”.  Вас като се опитаме да ви рециклираме на избори на следващия мандат сте все същия боклук. Безполезна работа…
 8. Ядосахте ме достатъчно за да влагам лично отношение и то доста.

Дотук по темата. Мисля, че повечето хора споделят мнението ми поне по една от тия точки. Достатъчно, поне за мен.

Кой се самоопределя като хетеро?

Аз нямам нищо против който и да е стига да не ми пречи. Много се надявам обратното да важи в пълна сила.

Обратните хора не ми пречат. Не бих отказал да се запозная с някой само на база това, че не споделя виждането ми за нормално или не.

Обратните хора външно изглеждат като всички нас. Нормални жени и мъже. Различното е само в мислите им(при някои от тях и на хормонална основа).

Обратните хора парадират със сексуалността си.  За разлика от всички нас(аз не нося тениска с надпис “Горд съм да съм хетеросексуален”).

Обратните хора се самоопределят като обратни хора. За разлика от всички нас(нито пък такава с надпис “Хетеросексуален”)

Обратните хора се борят за повече права. Свързани със сексуалното им самоопределяне. Обаче искат да са нормални като всички нас. Искат нормално отношение/взаимоотношения с останалите.

Обратните хора са сгрешили политическия си подход мен ако питат.

Ако тия хора искат да се държат и да бъдат третирани като хората да го правят. Просто да живеят като хора. На никой не му пука, че някой е гей/лесбийка стига да не му го завират в лицето.

Ако целта е да наблягат на различието си и това заляга в самоопределянето им, то да бъдат подготвени да бъдат делени и отделяни.